Χρηματιστήριο: «Ξέσπασε» με κέρδη άνω του 2%

Χρηματιστήριο: «Ξέσπασε» με κέρδη άνω του 2%

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ράλι των διεθνών αγορών συμμετείχε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάρη στις προσδοκίες για τις αμερικανικές εκλογές κατάφερε να ανακόψει -έστω και προσωρινά- την επίμονη και επίπονη συσσώρευση, οδηγούμενο κοντά στο τεχνικό όριο των 585 μονάδων. Μάλιστα, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ξεκόλλησε επιτέλους από το ιστορικό χαμηλό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ισχυρά κέρδη της τάξης του 2,02% και διαμορφώθηκε στις 584 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 577 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 585 μονάδες. Μάλιστα, ενδεικτικό της σημερινής ευφορίας είναι το γεγονός ότι η άνοδος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (572 μονάδες) κυμάνθηκε στις 12 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος καθορίστηκε στα συνήθη επίπεδα των 43 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς από το πρωί διακινήθηκαν συνολικά 26,5 εκατομμύρια τεμάχια. Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, από την πλευρά του, ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,75% στις 1.375 μονάδες.

Ο κλάδος που ξεχώρησε, όπως προαναφέρθηκε, ήταν αυτός των τραπεζών, ο οποίος εκτινάχθηκε στο +4,82% και τις 246 μονάδες, παίρνοντας σημαντική ανάσα, μετά από μια μακρά περίοδο συνεχών και έντονων ρευστοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +6,50% και η μετοχή της Eurobank στο +5,69%. Παράλληλα, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο κατά 3,06%. Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, σημείωσε κέρδη της τάξης του 3,84%. 

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να βρει πολλαπλά στηρίγματα, με τη μετοχή της Jumbo να εκτινάσσεται κοντά στο +10% χάρη στη διψήφια αύξηση των πωλήσεων τον Οκτώβριο. Κέρδη άνω του 4% εμφάνισαν, ταυτόχρονα, και οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+4,43%) – Τέρνα Ενεργειακή (+4,39%), ενώ στο +2,59% βρέθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Το κλίμα ευφορίας επεκτάθηκε και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 6,5 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 0,873%, προσεγγίζοντας εκ νέου το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (0,76%). Άλλωστε, από την αρχή του έτους και χάρη στο κορωνο-πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχουν περιοριστεί κατά τουλάχιστον 23%, βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Πρόσκαιρο ανάχωμα στην πλαγιοκαθοδική κίνηση

Σ’ αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, η ελληνική αγορά κατάφερε σήμερα να ακολουθήσει το ράλι των διεθνών αγορών, το οποίο οφείλεται στις αμερικανικές εκλογές και την προσδοκία για ένα «καθαρό» αποτέλεσμα. «Επιθυμητό σενάριο για τις αγορές είναι εκείνο, κατά το οποίο είτε ο Ντόναλντ Τραμπ είτε ο Τζο Μπάϊντεν θα πετύχει εκλογική επίδοση, η οποία δεν μπορεί να προσβληθεί από τον χαμένο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής πωλήσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Πάντως, το σημερινό κλίμα ευφορίας μόνο βιώσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και πώς να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται και πάλι εγκλωβισμένες στην άτραπο του κορωνοϊού και του lockdown, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ανάκαμψη της οικονομίας. «Με το Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον κάτω από τις 600 μονάδες, το πλαγιοκαθοδικό σενάριο συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα, παρά την αντίδραση του τελευταίου τριημέρου στο ξεκίνημα του Νοεμβρίου» εκτιμάει ο κ. Τζάνας. 

Ράλι σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα είναι άκρως θετικό, με τους επενδυτές να αναμένουν ένα καθαρό και άνευ αμφισβητήσεων εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα διαψεύσει ευθύς εξαρχής κάθε σενάριο περί πολιτικής αβεβαιότητας. Άλλωστε, ο χειρότερος φόβος των αγορών είναι η πιθανότητα μιας μακράς και επίπονης πορείας αμφισβήτησης της κάλπης, η οποία θα μπορούσε να φθάσει έως και το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Στην Ευρώπη, ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,76% στις 353 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σκαρφαλώνει στο +1,78%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +2,07%, ο γαλλικός CAC 40 στο +2,10% και ο ιταλικός FTSE MIB στο +2,19%. Εξίσου θετική είναι και η επίδοση της Wall Street, όπου ο βιομηχανικός Dow Jones κάνει άλμα 575 μονάδων (+2,14%) και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,87%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή