ΑΓΟΡΕΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Τι έκαναν οι αγορές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις;

Φωτ. Reuters

Πώς θα αντιδράσει αύριο η Wall Street, όταν και γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές, οι οποίοι προσμένουν με μεγάλη αγωνία την έκβαση της αμερικανικής κάλπης.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να ρίξουν μια ματιά στην πρόσφατη -και όχι μόνο- ιστορία, προκειμένου να βρουν μοτίβα και τάσεις, οι οποίες συνήθως επικρατούν μετά από μία αμερικανική εκλογική αναμέτρηση.

Από το 1972 έως σήμερα, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο κατά μέσο όρο της τάξης του 2% από τις 3 Νοεμβρίου -σταθερή ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών- έως τα τέλη του έτους. Δηλαδή για διάστημα περίπου εννέα εβδομάδων. Εφόσον δε, αναγάγουμε αυτά τα κέρδη σε επίπεδα 12μηνου , τότε προκύπτει άνοδος της τάξης του 12%. 

Την ίδια ώρα, η μέση αύξηση του δείκτη S&P 500 για τον μήνα Νοέμβριο, από το 1960 έως σήμερα, διαμορφώνεται στο 4,1% γεγονός το οποίο πιστοποιεί ότι ο συγκεκριμένος μήνας αποτελεί έναν από τους πιο «αισιόδοξους» για τις αμερικανικές μετοχές. Όχι μόνο σε επίπεδο προσήμων, αλλά και σε επίπεδο όγκων. 

Πέραν όμως, της συγκυριακής ανόδου του Νοεμβρίου, η μετεκλογική περίοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την εκάστοτε ισχύ της οικονομίας. Σύμφωνα με μελέτη για την πορεία του S&P 500, όταν στην οικονομία ενυπάρχουν ενδείξεις ή ορατά σημάδια ύφεσης, τότε η μετεκλογική διακύμανση των μετοχών αποδεικνύεται αρνητική. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 2008 και του 2000, όταν ο S&P 500 εμφάνισε απώλειες της τάξης του 6,5% και του 7,5% αντίστοιχα, από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο δείκτης μεταποίηση του ISM βρισκόταν σε ρυθμούς ύφεσης. 

Βέβαια, το 2020 αποτελεί μια ειδική περίπτωση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης ISM διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 60 μονάδες, γεγονός το οποίο δεν επιβεβαιώνει τους φόβους περί επερχόμενης ύφεσης. 

Με πληροφορίες από MarketWatch