Εκλογές ΗΠΑ: Τι έκαναν οι αγορές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις;

Εκλογές ΗΠΑ: Τι έκαναν οι αγορές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις;

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα αντιδράσει αύριο η Wall Street, όταν και γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές, οι οποίοι προσμένουν με μεγάλη αγωνία την έκβαση της αμερικανικής κάλπης.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να ρίξουν μια ματιά στην πρόσφατη -και όχι μόνο- ιστορία, προκειμένου να βρουν μοτίβα και τάσεις, οι οποίες συνήθως επικρατούν μετά από μία αμερικανική εκλογική αναμέτρηση.

Από το 1972 έως σήμερα, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο κατά μέσο όρο της τάξης του 2% από τις 3 Νοεμβρίου -σταθερή ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών- έως τα τέλη του έτους. Δηλαδή για διάστημα περίπου εννέα εβδομάδων. Εφόσον δε, αναγάγουμε αυτά τα κέρδη σε επίπεδα 12μηνου , τότε προκύπτει άνοδος της τάξης του 12%. 

Την ίδια ώρα, η μέση αύξηση του δείκτη S&P 500 για τον μήνα Νοέμβριο, από το 1960 έως σήμερα, διαμορφώνεται στο 4,1% γεγονός το οποίο πιστοποιεί ότι ο συγκεκριμένος μήνας αποτελεί έναν από τους πιο «αισιόδοξους» για τις αμερικανικές μετοχές. Όχι μόνο σε επίπεδο προσήμων, αλλά και σε επίπεδο όγκων. 

Πέραν όμως, της συγκυριακής ανόδου του Νοεμβρίου, η μετεκλογική περίοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την εκάστοτε ισχύ της οικονομίας. Σύμφωνα με μελέτη για την πορεία του S&P 500, όταν στην οικονομία ενυπάρχουν ενδείξεις ή ορατά σημάδια ύφεσης, τότε η μετεκλογική διακύμανση των μετοχών αποδεικνύεται αρνητική. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 2008 και του 2000, όταν ο S&P 500 εμφάνισε απώλειες της τάξης του 6,5% και του 7,5% αντίστοιχα, από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο δείκτης μεταποίηση του ISM βρισκόταν σε ρυθμούς ύφεσης. 

Βέβαια, το 2020 αποτελεί μια ειδική περίπτωση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης ISM διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 60 μονάδες, γεγονός το οποίο δεν επιβεβαιώνει τους φόβους περί επερχόμενης ύφεσης. 

Με πληροφορίες από MarketWatch

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή