Εκλογικό ράλι στη Wall Street – Άλμα σχεδόν 600 μονάδων για τον Dow Jones

Εκλογικό ράλι στη Wall Street – Άλμα σχεδόν 600 μονάδων για τον Dow Jones

Διευρύνεται το ράλι για τους αμερικανικούς δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν σ’ ένα καθαρό και άνευ αμφισβητήσεων και ενστάσεων εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα διαψεύσει κάθε σενάριο περί πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται το ράλι για τους αμερικανικούς δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν σ’ ένα καθαρό και άνευ αμφισβητήσεων και ενστάσεων εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα διαψεύσει κάθε σενάριο περί πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μέσο της συνεδρίασης, και ενώ δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 590 μονάδες ή κατά 2,19%, σκαρφαλώνοντας στις 27.514 μονάδες. Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα κέρδη και για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq, οι οποίοι καταγράφουν άνοδο της τάξης του 2% και διαμορφώνονται στις 3.376 μονάδες και στις 11.181 μονάδες, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης φόβου VIX υποχωρεί κατά 4,87%, αντικατοπτρίζοντας την αισιόδοξη στάση των επενδυτών εν όψει της έκβασης των προεδρικών εκλογών. Οι αναλυτές άλλωστε, αισιοδοξούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα ελλοχεύει κινδύνους αποσταθεροποίησης και ότι η επόμενη ημερα θα βρει τις ΗΠΑ σ’ έναν σαφή και ξεκάθαρο δρόμο.

«Οι αγορές θέλουν σαφήνεια και η κύρια απειλή για τις μετοχές είναι η ανάδυση ενός αμφισβητούμενου αποτελέσματος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τομ Εσάι, αναλυτής της The Sevens Report. «Ένας ξεκάθαρος νικητής, όποιος κι αν είναι αυτός, αποτελεί την καλύτερη εξέλιξη για τις αγορές» υπερθεματίζει ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της National Securities. «Εάν σε μία ευβομάδα συνεχίσουμε να μιλάμε για τις εκλογές και για πιθανές προσφυγές στα δικαστήρια ή πιθανή επανακαταμέτρηση, τότε θα πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επικρατήσει -εύκολα ή δύσκολα- του νυν προέδρου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τι ακριβώς έγινε στις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζουν οι μετοχές των Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft και Apple, οι οποίες βρίσκονται στο +1%, ενώ κέρδη άνω του 4% εμφανίζουν οι μετοχές των Walgreens Boots Alliance και JP Morgan Chase. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alibaba διολισθαίνει κατά 6,70% στα 289 δολάρια, μετά το «πάγωμα» της διπλής Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) της Ant Group (σ.σ. η Alibaba ελέγχει το 33% των μετοχών) από τις χρηματιστηριακές αρχές της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

Ευφορία επικράτησε και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με κέρδη της τάξης του 2,34% και να διαμορφώνεται στις 356 μονάδες. Μάλιστα, στο Μιλάνο ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB εκτινάχθηκε στο +3,19% και τις 18.986 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 2,55% και τις 12.088 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή