Υψηλά κέρδη κατέγραψαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν τα διεθνή χρηματιστήρια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένη ευφορία επικράτησε χθες στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν νίκη του Τζο Μπάιντεν παρά την αβεβαιότητα που αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών αναμένεται να προωθήσει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας σε περίπτωση επικράτησής του. Στην περίπτωση αυτή, θα ωφεληθούν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, που αναρριχήθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας, με τις τράπεζες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο. 
Ενδεικτική της ανοδικής πορείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, η μετοχή της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, που έκανε άλμα 6,1%. Σε ό,τι αφορά τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η μετοχή της Ferrari εκτινάχθηκε κατά 7,1% καθώς η εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα πρόβλεψη για υψηλή κερδοφορία.

Σχολιάζοντας την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, ο Μικέλε Πεντρόνι, στέλεχος της Decalia Asset Management στη Γενεύη, τόνισε πως «δεν μπορούν να αποκλειστούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στις αμερικανικές εκλογές, αλλά οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται πως πλησιάζουν ένα σημείο καμπής που υποδηλώνει ότι ανακάμπτει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ευρώπη». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως «θα μπορούσε να αντιστραφεί όλη αυτή η τάση, αν διαρκέσει πάρα πολύ η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει περιορισμένα περιθώρια σταδιακής στήριξης της οικονομίας της».

Εν αναμονή, πάντως, της νίκης Μπάιντεν, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 2,33% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 2,55%. Ανάλογα κινήθηκε και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με κέρδη 2,11%. Την ίδια στιγμή ανοδικά κινείτο η Wall Street, με τους δείκτες S&P 500 και υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να καταγράφουν κέρδη 1,10% και 2,08% αντιστοίχως, μέχρι αργά το βράδυ. 

Η άνοδος ήταν, άλλωστε, γενικευμένη, με την τιμή του χρυσού να κυμαίνεται αργά το βράδυ στα 1.909,60 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,74%, και ελαφρά άνοδο να σημειώνουν ακόμη και οι τιμές του πετρελαίου, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σαφώς κάτω από τα επίπεδα των 40 δολαρίων το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή