Ανοδος 2,02% στο Χ.Α. με ώθηση από τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανοδος 2,02% στο Χ.Α. με ώθηση από τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε πιο έντονα η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με κύριο βοηθό την ισχυρή άνοδο των τραπεζικών μετοχών καθώς και την υπεραπόδοση επιλεγμένων blue chips, αν και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα συνεχίζει να προβληματίζει και να θέτει ερωτήματα ως προς τη διάρκεια αυτού του ριμπάουντ. Σημαντική στήριξη δέχθηκε το Χ.Α. και από το άκρως θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, με τα funds να ποντάρουν σε νίκη Μπάιντεν, διαμορφώνοντας έτσι ένα risk-on σκηνικό στις αγορές.

Το ζήτημα είναι, βέβαια, τι θα συμβεί στη συνέχεια και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές μετά τα αποτελέσματα της κάλπης, αφού για να μπορέσει η αντίδραση του Χ.Α. να είναι βιώσιμη, οι εξελίξεις στο εξωτερικό, καθώς και με την πανδημία, θα πρέπει να είναι υποστηρικτικές. Το βέβαιο είναι πως προς το παρόν το κλίμα παραμένει εύθραυστο, με τα νέα lockdowns που επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες να αναμένεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ του τελευταίου αυτού τριμήνου του έτους.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 2,02%, στις 584,48 μονάδες, μετά και το άλμα στο άνοιγμα της Wall Street, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,08 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,75% στις 1.375,41 μονάδες, ενώ ηπιότερη αντίδραση σημειώθηκε στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,43% και έκλεισε στις 871,30 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν η Jumbo με ράλι 9,68%, ο ΟΠΑΠ με κέρδη 4,43% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με άνοδο 4,39%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,82% στις 246,30 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,06%, την Eurobank στο +5,24%, την Εθνική στο +6,43% και την Πειραιώς στο +4,48%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», το πλαγιοκαθοδικό σενάριο συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο για τον Γενικό Δείκτη το επόμενο διάστημα, παρά την αντίδραση του τελευταίου τριημέρου, με τη ζώνη των 582-585 μονάδων να συνιστά πλέον ισχυρό οχυρό αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη.

Το δυσμενές σκηνικό στο Χ.Α. λόγω του κορωνοϊού συμπληρώνεται από δύο ακόμη αρνητικούς παράγοντες, όπως επισημαίνει: τον γεωπολιτικό κίνδυνο, μιας και η τουρκική επιθετικότητα δεν ανακόπηκε, καθώς και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, στο βαθμό που ο SSM αρνηθεί την καταβολή των τοκομεριδίων προς το ΤΧΣ, οδηγούν σε σειρά εξελίξεων με πρώτη εκείνη της κρατικοποίησής της. Παραμένει έτσι υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σε σχέση με το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων και για άλλες συστημικές τράπεζες, ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις συνθήκες της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανικές παραγγελίες, πληθωρισμός και κυρίως ο πολύπαθος κλάδος των υπηρεσιών καταγράφουν επιδόσεις που επιβεβαιώνουν τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, με τα πακέτα στήριξης να επανέρχονται.
Τα παραπάνω δεδομένα έχουν ήδη διαμορφώσει εντεινόμενο κύμα ρευστοποιήσεων των ξένων funds στο ελληνικό χρηματιστήριο, που ήταν ήδη 564 εκατ. ευρώ το 9μηνο και τώρα πιθανόν κοντά στα 700 εκατ., με ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή