ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» τέλη για επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων

pagonoyn-teli-gia-epicheiriseis-toy-dimoy-athinaion0

Μέτρα για τις επιχειρήσεις της Αθήνας που πλήττονται από την πανδημία ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται κυρίως για οικονομικές ελαφρύνσεις που επιτυγχάνονται μέσω της αναστολής τελών για τις επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία.

Συγκεκριμένα προβλέπεται για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί λόγω COVID-19:

• Απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων).
• Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
• Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων (0,5%).
• Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%).
• Απαλλαγή καταβολής  των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής 5%.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αθηναίων εφαρμόζει ήδη την αναστολή μέχρι και τις 30/4/2021 της είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης. 

Οπως ανακοινώθηκε παρατείνονται μέχρι τις 30/4/2021 οι προθεσμίες καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής αυτών με ΠΝΠ που έχουν εκδοθεί.  Κατά την καταβολή δεν θα υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής (Μαρτίου έως Ιουνίου 2020). Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται να προβεί σε μείωση 30% του συνολικού μισθώματος που εισπράττει, σε συμφωνία με τους μισθωτές του, εφόσον δεν προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση μείωσης του 40% των εν λόγω μισθωμάτων, όπως έχει εξαγγελθεί.

Ο νέος χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ισχύει από σήμερα και στον Δήμο Αθηναίων προβλέπει παρεμβάσεις  για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα:

• Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. 

• Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα την Αθήνα, για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

• Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.