Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα… επιδρομή των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα σημειώθηκε χθες, οδηγώντας σε ράλι ολόκληρη την ελληνική καμπύλη, με τις αποδόσεις μάλιστα των βραχυπρόθεσμων τίτλων να σημειώνουν νέα ιστορικά χαμηλά, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου μερικού lockdown στην Ελλάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και σύντομα και πλήρες «κλείσιμο» της ελληνικής οικονομίας.

Το ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν φοβήθηκαν τους αυστηρότερους περιορισμούς –οι οποίοι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία με νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ πιθανώς στο δ΄ τρίμηνο– οφείλεται στο ότι χθες ήταν μία ημέρα risk-on στις αγορές διεθνώς, δηλαδή η επενδυτική διάθεση για ρίσκο ήταν ενισχυμένη, εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, με τα μεγάλα funds να ποντάρουν σε νίκη Μπάιντεν.

Αυτό το κλίμα ήταν απόλυτα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν υποαποδώσει τη Δευτέρα κατά τη στροφή των επενδυτών στα ασφαλή «καταφύγια» που είχε προκαλέσει το κύμα νέων περιοριστικών μέτρων σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Χθες, λοιπόν, ήταν η σειρά των ελληνικών τίτλων, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι άκρως ελκυστικοί για τους επενδυτές χάρη και στον μεγάλο σύμμαχο που ονομάζεται ΕΚΤ, με την προοπτική περαιτέρω παρεμβάσεων (π.χ. αύξηση και επέκταση του PEPP) να ενθαρρύνει τις τοποθετήσεις στα ομόλογα.

Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε χθες στο επίπεδο του 0,87% και στα χαμηλά δύο εβδομάδων, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 7%, ενώ το spread κινήθηκε κοντά στα χαμηλά έτους και στις 149 μονάδες βάσης. Νέα ιστορικά χαμηλά κατέγραψε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου (λήξης Απριλίου 2024) αγγίζοντας το 0,151% μόλις με βουτιά 30% από τα επίπεδα της Δευτέρας. Ισχυρή πτώση της τάξης του 7% σημείωσε και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου στο 1,098%, ενώ στο 0,52% και σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκε η απόδοση του 7ετούς.

Αύριο διενεργείται νέα δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων από τον ΟΔΔΗΧ για την άντληση 1 δισ. ευρώ και όλα δείχνουν πως το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί για ακόμη μία φορά με αρνητικά επιτόκια (μετά το επιτόκιο -0,16% που σημειώθηκε στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση τον Οκτώβριο).

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το σενάριο επιβολής πλήρους lockdown στην Ελλάδα θεωρείται πολύ πιθανό στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οπως σημειώνει η Citi, σε περίπτωση που το «ελαφρύ» ή τοπικό lockdown δεν οδηγήσει σε μείωση της επιδημικής καμπύλης, τότε η επιστροφή στις ημέρες… Μαρτίου για την Ελλάδα είναι πιθανή. Το έγκαιρο πλήρες lockdown που εφαρμόστηκε την άνοιξη βοήθησε στον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας, ενώ η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν παρόμοια με αυτήν στην υπόλοιπη Ευρώπη στο β΄ τρίμηνο, επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή