Νέα εμπόδια στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Νέα εμπόδια στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς επικύρωση στο πλαίσιο του άρθρου 106 με στρατηγικό επενδυτή την ONEX προκαλεί η παρέμβαση της AXIS S.A., ενός εκ των βασικών μετόχων της «Νεώριο», που ελέγχει ποσοστό της τάξης του 24% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αν και η ONEX ελέγχει ποσοστό υψηλότερο του 51% της εισηγμένης «Νεώριο» και έτσι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση διαδικασίας εξυγίανσης, η AXIS μπορεί και αξιώνει σύννομα γενικές συνελεύσεις προκειμένου να ανατρέψει, όπως σημειώνει η ίδια, όχι μόνο τη συμφωνία για την Ελευσίνα και τη μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX, που έχει ήδη συντελεστεί από άλλους μετόχους, αλλά και την ίδια τη συμφωνία εξυγίανσης της άλλης ναυπηγικής μονάδας που είχε μέχρι πρότινος ο όμιλος, αυτή του Νεωρίου στη Σύρο.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος τόσο ο ισχυρός άνδρας των ναυπηγείων, Νίκος Ταβουλάρης, όσο και οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της «Νεώριο Συμμετοχών», εξαιρουμένης της AXIS, μεταβίβασαν τις μετοχές τους στην ONEX προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης. Η AXIS, πού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος σήμερα, με εξώδικο που απέστειλε πριν από μερικές ημέρες ζητάει τη διακοπή της διαδικασίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και την ακύρωση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου, που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα έτος.

Ορισμένες πηγές εξηγούν τις αξιώσεις αυτές ως πιέσεις στο πλαίσιο προσπάθειας να ανοίξει διαπραγματεύσεις με την πλευρά της ONEX, προκειμένου να πουλήσει με υψηλό τίμημα τις μετοχές της η AXIS πριν προχωρήσει η εξυγίανση και έτσι αυτές μηδενιστούν σε αξία. Αλλες πηγές, όμως, συμπεριλαμβανομένης της ONEX, ισχυρίζονται πως πίσω από την AXIS κρύβονται συμφέροντα της οικογένειας Ταβουλάρη και ειδικότερα ο γιος του Νίκου Ταβουλάρη, Ιωάννης.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφα, τα οποία έχει δει η «Κ» και τα οποία φέρουν ημερομηνία 16 Ιουνίου 2005, επιβεβαιώνεται ο συσχετισμός της AXIS με συμφέροντα του κ. Ιωάννη Ταβουλάρη. Προσπάθεια επικοινωνίας με τον ίδιον δεν στάθηκε επιτυχής, αλλά μιλώντας στην «Κ» ο πατέρας του, Νίκος Ταβουλάρης, επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως ο γιος του έχει ανεξάρτητη από αυτόν πορεία και οι δυο τους έχουν διαφωνήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. 

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Ταβουλάρης εκτιμά πως η όψιμη αυτή ένταση είναι τεχνητή, χωρίς όμως να προσδιορίζει τη σκοπιμότητά της. «Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα, αφού εγώ και οι άλλοι βασικοί μέτοχοι έχουμε μεταβιβάσει τις μετοχές μας στην ONEX και διαθέτει πλέον πλειοψηφία να προχωρήσει όπως επιθυμεί», σημειώνει χαρακτηριστικά. Η ONEX, πάντως, σήκωσε το γάντι που της πέταξε η AXIS με την εξώδικη ανακοίνωσή της και με δική της εξώδικη δήλωση-απάντηση χαρακτηρίζει τα επιχειρήματα της AXIS ψεύδη, καταχρηστικά και υποκριτικά, και ζητάει να μάθει την πραγματική ταυτότητα του μετόχου της, εάν έχει μεταβιβαστεί από τον Ιωάννη Ταβουλάρη η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της AXIS σε άλλον, και αν ναι σε ποιον, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τον τρόπο με το οποίο έγινε η μεταβίβαση των μετοχών στην AXIS πριν από 15 έτη.

Επιπλέον, η ONEX επικαλείται νεότερα στοιχεία, που δείχνουν πως τα χρέη της «Νεώριο Συμμετοχών» προσεγγίζουν τα 400 εκατομμύρια, πολύ υψηλότερο ποσό από τα περίπου 300 εκατομμύρια που αρχικά είχε εκτιμηθεί, και αναφέρει πως «πιθανό να χρειαστεί συνδρομή σας στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για να εξηγηθούν διάφορα ύποπτα οικονομικά ζητήματα». Τέλος, ζητάει να της γνωστοποιηθεί εάν η AXIS σκοπεύει να βάλει χρήματα ή αν έχει κάποιον άλλον επενδυτή με τον οποίον συμπορεύεται προκειμένου να αναλάβει τα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται πως στην τελευταία γενική συνέλευση της εισηγμένης, οπότε και το σχέδιο εξυγίανσης άρχισε να τροχοδρομεί, η AXIS δεν παρέστη. Επιπλέον η πλευρά Νίκου Ταβουλάρη αναφέρει στην «Κ» πως ουδείς έχει εκπροσωπήσει την AXIS τα τελευταία τουλάχιστον εννέα χρόνια στις γενικές συνελεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ONEX εμφανίζεται αισιόδοξη πως, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή των υποχρεώσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ειδικά προς το Πολεμικό Ναυτικό όπου αποκαλύπτεται πως υπάρχουν σημαντικότατες ανοιχτές υποχρεώσεις, η υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης και η υποβολή της για επικύρωση από την ελληνική Δικαιοσύνη θα προχωρήσουν άμεσα, ενδεχομένως και εντός του έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή