Ανάπτυξη ακινήτων εξετάζει η Orilina Properties

Ανάπτυξη ακινήτων εξετάζει η Orilina Properties

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα κανένα τραπεζικό δανεισμό, διαθέτει η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard, με τη διοίκηση της εταιρείας να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, λόγω της επίδρασης της πανδημίας στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Αποστολίνας, «μέχρι να φανεί η πλήρης έκταση της ύφεσης και πώς αυτή θα επιδράσει στην αγορά ακινήτων, δεν αναμένεται να προβούμε σε κάποια κίνηση».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, προσφορότερη επιλογή φαντάζει περισσότερο η στροφή στην ανάπτυξη ακινήτων από την ίδια την εταιρεία, παρά η αναζήτηση έτοιμων ακινήτων από την αγορά. «Η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων στην αγορά, δηλαδή σύγχρονων βιοκλιματικών κατασκευών, αναμφίβολα αποτελεί ένα ζήτημα για εμάς, καθώς εκτιμούμε ότι η ζήτηση στο μέλλον θα αφορά, πρώτα και κύρια, κτίρια με τέτοια χαρακτηριστικά. Ετσι, είναι πιθανό να στραφούμε οι ίδιοι στην ανάπτυξη ακινήτων, ώστε να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τη μελλοντική ζήτηση», σημειώνει ο κ. Αποστολίνας.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι εφόσον τελικά δεν αποφευχθούν τυχόν νέα μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξει περαιτέρω αρνητική επίπτωση στην αγορά ακινήτων και ασφαλώς και στα αποτελέσματα της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην Αττική, η οποία κατατάσσεται ως περιοχή «αυξημένου κινδύνου», ισχύει από χθες η υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% στο σύνολο του λιανεμπορίου. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, το 43% των μηνιαίων εσόδων από μισθώματα προέρχεται από γραφειακούς χώρους, έναν τομέα ο οποίος επηρεάζεται λιγότερο, σε σχέση, π.χ., με τα εμπορικά καταστήματα, από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Επίσης, το 32% των μισθωμάτων προέρχεται από υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), προϊόν κατεξοχήν «αμυντικό» σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η έκθεση της Orilina Properties σε εμπορικά καταστήματα αφορά το 17% των εσόδων από μισθώματα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, τα συνολικά έσοδα από ενοίκια διαμορφώθηκαν σε 2,34 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων της Οrilina Properties στην εύλογη αξία διαμορφώθηκαν σε 0,5 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από εννέα ακίνητα, συνολικής αξίας 81,7 εκατ. ευρώ και επιφάνειας 67.852 τ.μ., ενώ η πληρότητα διαμορφώνεται σε 99%.

Η πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας αφορά την απόκτηση δύο ισόγειων καταστημάτων και 334 θέσεων στάθμευσης στο συγκρότημα μεικτής χρήσης που είχε αναπτύξει η «Μπ. Βωβός» στη συμβολή της Λ. Κηφισίας με τη Λ. Αλεξάνδρας (Κτήμα Θων). Η εταιρεία δαπάνησε το ποσό των 26,27 εκατ. ευρώ για την αγορά συνολικά 10.300 τ.μ., εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος μισθώνεται από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης (και στο παρελθόν από τον όμιλο Carrefour). Πωλητής ήταν το επενδυτικό fund Bain, στο οποίο είχε περιέλθει το ακίνητο το τελευταίο διάστημα, καθώς αποτελούσε μέρος των εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που εξαγόρασε ο ξένος όμιλος το 2018. Σημαντικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου της Orilina Properties είναι επίσης το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ στη Ν. Κηφισιά, αλλά και ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα στην ίδια περιοχή (Αμαλιάδος 4), επιφάνειας 22.723 τ.μ. Σε αυτό στεγάζεται πολυκατάστημα της αλυσίδας Jumbo, όπως επίσης και το Playmobil Fun Park.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή