Χρηματιστήριο: Ψύχραιμη αντίδραση στις αμερικανικές εκλογές

Χρηματιστήριο: Ψύχραιμη αντίδραση στις αμερικανικές εκλογές

Ψύχραιμη είναι η πρώτη αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο άκουσμα των εκλογικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, οι οποίες προαναγγέλουν ένα αμφίρροπη θρίλερ αρκετών ακόμη ωρών, ενδεχομένως και ημερών.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψύχραιμη είναι η πρώτη αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο άκουσμα των εκλογικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, οι οποίες προαναγγέλουν ένα αμφίρροπη θρίλερ αρκετών ακόμη ωρών, ενδεχομένως και ημερών. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε στο τραπέζι την απειλή της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ένα απευκταίο σενάριο για τις αγορές. 

Έχοντας -ενδεχομένως- λίγα ακόμη καύσιμα από το χθεσινό ράλι (κέρδη άνω του 2%), το οποίο επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 585 μονάδων, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κινείται στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης πέριξ των 583-586 μονάδων, εναλλασσόμενος μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων. 

Ωστόσο, αυτό που εμπνέει αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών είχε καταστεί στόχος έντονων ρευστοποιήσεων, σημειώνει κέρδη κατά 1,10%, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ράλι παρατηρείται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί αλλεπάλληλες εντολές πωλήσεων. Σήμερα, όμως, παρουσιάζει κέρδη κοντά στο 3%. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 1,55%, ενώ λίγο κάτω του +0,50% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Eurobank. 

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκει μεμονωμένα στηρίγματα σε συγκεκριμένες εισηγμένες, όπως για παράδειγμα στη μετοχή της Aegean, η οποία εμφανίζει άνοδο της τάξης άνω του 2%. Κατά 1,20% ενισχύεται και η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ η Viohalco σημειώνει αύξηση κατά 1,40%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών υποχωρεί άνω του 2%, ενώ Ελλάκτωρ και Μότορ Όιλ διολισθαίνουν κατά 1,25% και κατά 1,31%, αντίστοιχα. 

Ο τζίρος των συναλλαγών, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται στα 5,8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχουν διακινηθεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια τεμάχια. Όσον αφορά την «εικόνα» του Χ.Α., 43 μετοχές βρίσκονται στο πράσινο, 20 στο κόκκινιο, ενώ επτά παραμένουν αμετάβλητες. 

Η επιρροή των αμερικανικών εκλογών

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι στραμμένα στις αμερικανικές κάλπες, όπου Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δίνουν αμφίρροπη μάχη. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται ότι εξασφαλίζει 238 εκλέκτορες έναντι 213 του νυν προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάκτηση της πλειοψηφίας απαιτούνται 270 εκλέκτορες. Ωστόσο, αυτό που φοβίζει τους επενδυτές είναι μία ενδεχόμενη προσφυγή του χαμένου, όποιος κι αν είναι αυτός, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κάτι τέτοιο θα αποβεί μοιραίο για τις αγορές και την αμερικανική οικονομία, καθώς θα οδηγήσει τη χώρα στην άτραπο της αβεβαιότητας και της εσωστρέφερειας, επηρεάζοντας δυσμενώς την πορεία των μετοχών διεθνώς. Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι αναλυτές επιθυμούσαν διακαώς μια «καθαρή» νίκη είτε του Ντόναλντ Τραμπ είτε του Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της αμφισβήτησης και της δικαστικής προσφυγής.

Όπως είναι φυσικό, όλες οι σχετικές εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν έστω και βραχυπρόθεσμα την ρηχή ελληνική αγορά, η οποία εξακολουθεί να δίνει μάχες στα επίπεδα των 580-585 μονάδων. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων, λόγω των ανησυχιών για τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της πιθανής ανάγκης νέας κεφαλαιακής στήριξης. 

Σταθεροποιητικά η Ευρώπη

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αμερικανικές εκλογές, καθώς οι  επενδυτές διαβλέπουν μια μαραθώνια καταμέτρηση, η οποία δεν αποκλείεται να κριθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό, όπως έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει οι αναλυτές, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριγμούς και αναταράξεις τόσο στην αμερικανική πολιτική σκηνή όσο και στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν οριακές απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο -0,11% και τις 355 μονάδες. Από την πλευρά του, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,87%, ενώ ο βρετανικός FTSE σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,09%. Σταθεροποιητικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα futures στην προ-αγορά της Wall Street να παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή