Το πρώτο φορτίο αζερικού αερίου διασφάλισε η ΔΕΠΑ

Το πρώτο φορτίο αζερικού αερίου διασφάλισε η ΔΕΠΑ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είσοδο των πρώτων ποσοτήτων αζερικού αερίου που θα παραδίδεται στους Κήπους και μέσω του αγωγού Tap θα μπαίνει στο ελληνικό σύστημα από τον σταθμό της Νέας Μεσημβρίας διασφάλισε η ΔΕΠΑ στη δημοπρασία που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ο ΔΕΣΦΑ ως διαχειριστής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου. 

Η ΔΕΠΑ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει διασφαλίσει μέσω σύμβασης με την κοινοπραξία του Tap ποσότητες 1 δισ. κ.μ. αερίου από το κοίτασμα του «Σαχ Ντενίζ 2». Η πρώτη δημοπρασία για τη δέσμευση δυναμικότητας στον σταθμό της Νέας Μεσημβρίας χαρακτηρίστηκε από τον ΔΕΣΦΑ ιστορική στιγμή, καθώς το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου θα διασυνδεθεί με μία από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, επίσης συνδεδεμένη με τη Β. Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο. Σύντομα, τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα συνδεθούν με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και την ιταλική αγορά αερίου.

Οι δημοπρασίες διεξάγονται στο ηλεκτρονικό υπόβαθρο δημοπρασιών PRISMA και αφορούν το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους 2021. Η πρώτη δημοπρασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς με το 99,96% της χωρητικότητας που διατέθηκε να έχει κατανεμηθεί σε χρήστες, αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ στη σχετική ανακοίνωσή του. Οι χρήστες δεν δημοσιοποιήθηκαν λόγω ευαίσθητων εμπορικών δεδομένων, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση ουσιαστικά η δημοπρασία αφορούσε μόνο τη ΔΕΠΑ που έχει κλείσει συμβόλαιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Tap. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δημοπρασία αφορούσε σε 53,7 εκατ. κιλοβατώρες την ημέρα και καλύφθηκε σε ποσοστό 99,9%, δηλαδή σχεδόν στο σύνολό της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή