Πανδημία και προσφορές εκτόξευσαν τη χρήση δεδομένων

Πανδημία και προσφορές εκτόξευσαν τη χρήση δεδομένων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στροφή στην τηλεργασία, η εκτόξευση της χρήσης των εφαρμογών κινητής (apps) κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 4 Μαΐου, και η προσφορά πολύ μεγαλύτερου όγκου δεδομένων (data) από τις εταιρείες κινητής εκτόξευσαν τη χρήση των data κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, η χρήση ενισχύθηκε κατά 66%, ενώ οι τιμές προ φόρων των δεδομένων υποχώρησαν κατά 31,8%. Ο βαθμός χρήσης δεδομένων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στα 2,58 GB ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 1,6 της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 61%. Για να γίνει σαφής η μεγάλη διείσδυση των δεδομένων στην Ελλάδα, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018, ανά ενεργό συνδρομητή αντιστοιχούσαν μόλις 0,83 GB.

Η θεαματική αύξηση της χρήσης δεδομένων σχετίζεται και με τη στροφή των εταιρειών στην παροχή, εάν όχι απεριόριστων, πολλαπλάσιων δεδομένων κινητής. Εκτός από τις πρόσφατες –τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο– ανακοινώσεις της Vodafone και της Cosmote για παροχή απεριόριστου χρόνου ομιλίας και πολλαπλάσιων data για υφιστάμενους και νέους συνδρομητές χωρίς αλλαγή στην τιμή των προγραμμάτων, οι τρεις πάροχοι (συμπεριλαμβανομένης της Wind) κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς είχαν «απελευθερώσει» τη χρήση των δεδομένων.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, η στροφή στην παροχή απεριόριστων δεδομένων κινητής θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, όσο προχωρούν οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα. Και η έλευση της επόμενης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, σταδιακά από το 2021, υπολογίζεται ότι θα απελευθερώσει τόσο τον όγκο όσο και την ταχύτητα των δεδομένων.

Οσον αφορά τα λεπτά ομιλίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξήθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 11,2% για τις υπηρεσίες φωνής, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕΚΤ. Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, τα έσοδα από υπηρεσίες υποχώρησαν κατά 4,9%, σε 888 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης, κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) του κλάδου κινητής τηλεφωνίας υποχώρησαν κατά 77% λόγω της καθίζησης των αφίξεων που προκάλεσε η πανδημική κρίση.

Παγκοσμίως, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντική υποχώρηση των εσόδων από roaming, ενώ οι αναλυτές της Kaleido Intelligence εκτιμούν ότι τα δεδομένα περιαγωγής για το 2020 θα διαμορφωθούν (παγκοσμίως) σε 310 πέταμπαϊτ (ένα πεταμπάιτ ισοδυναμεί με 1.000 τεραμπάιτ), φθάνοντας τα επίπεδα του 2017. Αυτό με δεδομένο ότι λόγω της πανδημίας, παγκοσμίως, τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν υποχωρήσει κατά 58%.

Παρά τη μείωση των εσόδων, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕΚΤ, ο κλάδος της κινητής παραμένει σταθερά ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές της χώρας, προσφέροντας θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, οι πάροχοι επένδυσαν 120,6 εκατ. ευρώ από τα οποία 67 εκατ. ευρώ αφορούν το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή