Αύξηση τζίρου 12,7% για την Jumbo τον Οκτώβριο

Αύξηση τζίρου 12,7% για την Jumbo τον Οκτώβριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλή πορεία του Οκτωβρίου για την Jumbo περιόρισε τις απώλειες που καταγράφει ο όμιλος στο εννεάμηνο, απώλειες, όμως, που δεν αποκλείεται να διευρυνθούν εκ νέου με την έλευση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Ηδη τα τοπικά lockdowns σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, στο πλαίσιο των οποίων έχει ανασταλεί και η λειτουργία του λιανεμπορίου, αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα του ομίλου, καθώς από εκεί προέρχεται περίπου το 20% του συνολικού τζίρου του στην Ελλάδα.

Προβλέψεις

Πολύ πιο δύσκολες είναι οι προβλέψεις για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους με τη διοίκηση του ομίλου να εμφανίζεται ιδιαιτέρως προβληματισμένη, καθώς πλέον δεν αποκλείεται ένα γενικευμένο lockdown το οποίο θα προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα σε μια αγορά που κάνει πάνω από το 25% του τζίρου της την περίοδο των Χριστουγέννων με «βαριά χαρτιά» της τα παιχνίδια και τα εποχικά είδη (χριστουγεννιάτικα στολίδια κ.ά.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο όμιλος Jumbo, οι πωλήσεις του αυξήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 κατά 12,7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, καθώς όλα τα καταστήματα του ομίλου ήταν ανοιχτά σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία. 

Η βελτίωση του τζίρου τον Οκτώβριο περιόρισε σε επίπεδο δεκαμήνου τις απώλειες της Jumbo και πλέον ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 μειωμένος κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 οι πωλήσεις εμφάνιζαν κάμψη 9,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 επηρεασμένες φυσικά από το lockdown της άνοιξης και την αρνητική πορεία του Αυγούστου λόγω της μείωσης του τουρισμού.

Η πορεία έως τώρα των πωλήσεων του ομίλου Jumbo έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: τους πρώτους δύο μήνες του έτους κατέγραψε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης (13% τον Ιανουάριο και 23% τον Φεβρουάριο), τον Μάρτιο αυτές υποχώρησαν κατά 51%, ενώ τον Απρίλιο η μείωση ήταν 86%. Με τη σταδιακή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου τον Μάιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 13,6% σε ετήσια βάση, τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση 5,8%, τον Ιούλιο 8%, ενώ τον Αύγουστο ο τζίρος υποχώρησε κατά 2%. Χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, 1,2%, κατέγραψε ο όμιλος τον Σεπτέμβριο.

Εξελίξεις

Τι έπεται; «Είναι προφανές ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας, στην ελληνική αγορά και όχι μόνον (διευρυμένη αναστολή συμβάσεων εργασίας, τηλεργασία, υποχρεωτική αναστολή επαγγελματικών δραστηριοτήτων και τοπικά lockdowns), δυσκολεύουν τη διαμόρφωση αξιόπιστων προβλέψεων για τη συνολική πορεία του έτους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο όμιλος στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «οι εξελίξεις όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος καθώς και τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις θα επιδράσουν σημαντικά στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών ολόκληρης της οικονομικής χρήσης Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή