ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή στάση από Μπάιντεν έναντι της Κίνας

Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, θα δια-τηρηθούν τα εμπόδια στις κινεζικές εταιρείες που επιδιώκουν να  επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ύψωσε εμπόδια στις κινεζικές εταιρείες που επεδίωκαν να επενδύσουν ή να συγκεντρώσουν κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Προς την ίδια κατεύθυνση όμως φαίνεται να κινείται και ο πολιτικός του αντίπαλος Τζον Μπαιντεν. Οπως αναφέρει το Reuters, ειδικοί στις διεθνείς συμφωνίες και στην άσκηση πολιτικής εκτιμούν ότι τα εμπόδια αυτά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ακόμη κι αν ο κ. Τραμπ δεν καταφέρει να επανεκλεγεί. Οι κινεζικές εξαγορές αμερικανικών εταιρειών μειώθηκαν το προηγούμενο έτος κατά 1,86 δισ. δολ., όταν το 2016, λίγο πριν αναλάβει ο κ. Τραμπ τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτές είχαν ανέλθει στα 61 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Oι επενδύσεις κινεζικών επενδυτικών κεφαλαίων σε αμερικανικές εταιρείες ανήλθαν το 2016 κοντά στα 15,6 δισ. δολ., ενώ μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου αυτές ανήλθαν στα 6,7 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook.

Την ίδια στιγμή, οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Κίνα προς τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής φέτος κατά 90% και διαμορφώνονται στα 4,7 δισ. δολ. σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του RhodiumGroup, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης των κινεζικών επενδύσεων οφείλεται στις πολιτικές της διοίκησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι ΗΠΑ μπλόκαραν πολλές κινεζικές εξαγορές, κυρίως αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, ενώ διέταξε και κάποιες κινεζικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα τους ιδιοκτήτες των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok και Grindr, να εκποιήσουν τις δραστηριότητες των δύο εφαρμογών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ειδικούς πάνω σε θέματα διεθνών συμφωνιών, η τάση αυτή θα συνεχιστεί ακόμη και εάν η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ πάνω σε ακανθώδη θέματα, όπως το εμπόριο αλλά και το μέλλον του Χονγκ Κονγκ, αποκλιμακωθεί. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι εκπρόσωποι τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ανησυχούν για το ότι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους.

«Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν πλέον την Κίνα ως εταίρο αλλά ως εχθρό, σαν μια απειλή. Η Αμερική έχει μετατραπεί σε πολύ αφιλόξενο έδαφος για οτιδήποτε κινεζικό», επισημαίνει στο Reuters ο Φρεντ Χου, πρόεδρος του κινεζικού private equity Primavera Capital Group, το οποίο έχει επενδύσει σε αμερικανικές εταιρείες. Προσέθεσε δε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν αναμένεται να βελτιωθούν βραχυπρόθεσμα. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τραμπ, η Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων των ΗΠΑ (CFIUS), που εξετάζει τις συμφωνίες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στις κινεζικές εταιρείες.