Χρηματιστήριο: Το ράλι στην Τρ. Πειραιώς συντηρεί τις 585 μονάδες

Χρηματιστήριο: Το ράλι στην Τρ. Πειραιώς συντηρεί τις 585 μονάδες

Με ένα δυναμικό ράλι στον τραπεζικό κλάδο αντιδράει το Χρηματιστήριο Αθηνών στα εν εξελίξει δεδομένα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, τα οποία προαναγγέλλουν ένα αμφίροπο θρίλερ αρκετών ακόμη ωρών, ενδεχομένως και ημερών.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα δυναμικό ράλι στον τραπεζικό κλάδο αντιδράει το Χρηματιστήριο Αθηνών στα εν εξελίξει δεδομένα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, τα οποία προαναγγέλλουν ένα αμφίροπο θρίλερ αρκετών ακόμη ωρών, ενδεχομένως και ημερών. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε στο τραπέζι την απειλή της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ένα απευκταίο σενάριο για τις αγορές. 

Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, με χαμηλό ημέρας τις 581 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 590 μονάδες, καταγράφοντας συνεχείς εναλλαγές μεταξύ αρνητικών και θετικών προσήμων. Ο τζίρος δε, κυμαίνεται αυτή τη στιγμή (12.30) λίγο πάνω από τα 11 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν διακινηθεί 10,7 εκατομμύρια τεμμάχια.

Ωστόσο, αυτός που «κρατάει» την ελληνική αγορά είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος -παρότι καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών είχε καταστεί στόχος έντονων ρευστοποιήσεων- σήμερα σημειώνει κέρδη της τάξης του 3%, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων. 

Μάλιστα, το μεγαλύτερο ράλι παρατηρείται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία εκτινάσσεται στο +9%, χάρη στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί στήριξης της ελληνικής τράπεζας και τη διαφαινόμενη άσκηση των Cocos από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μικρότερου εύρους είναι τα κέρδη στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 2,70%, τη Eurobank κατά 2,28% και την Alpha Bank κατά 0,70%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκει μεμονωμένα στηρίγματα σε συγκεκριμένες εισηγμένες, όπως για παράδειγμα στη μετοχή της Aegean, η οποία εμφανίζει άνοδο της τάξης άνω του 3,50%. Κατά σχεδόν 2% ενισχύεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ , ενώ Viohalco, ΟΛΠ και ΟΤΕ σημειώνουν αύξηση κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί άνω του 2,20%, ενώ ΔΕΗ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνουν κατά 1%. 

Η επίδραση των αμερικανικών εκλογών

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι στραμμένα στις αμερικανικές κάλπες, όπου Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δίνουν αμφίρροπη μάχη. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται ότι εξασφαλίζει 238 εκλέκτορες έναντι 213 του νυν προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάκτηση της πλειοψηφίας απαιτούνται 270 εκλέκτορες. Ωστόσο, αυτό που φοβίζει τους επενδυτές είναι μία ενδεχόμενη προσφυγή του χαμένου, όποιος κι αν είναι αυτός, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κάτι τέτοιο θα αποβεί μοιραίο για τις αγορές και την αμερικανική οικονομία, καθώς θα οδηγήσει τη χώρα στην άτραπο της αβεβαιότητας και της εσωστρέφερειας, επηρεάζοντας δυσμενώς την πορεία των μετοχών διεθνώς. Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι αναλυτές επιθυμούσαν διακαώς μια «καθαρή» νίκη είτε του Ντόναλντ Τραμπ είτε του Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της αμφισβήτησης και της δικαστικής προσφυγής.

«Θρίλερ για γερά νεύρα αποδεικνύονται οι αμερικανικές εκλογές, με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Οι διακυμάνσεις στους αμερικανικούς δείκτες είναι πολύ έντονες, με την προτίμηση των επενδυτών να είναι μια νέα Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, όπως φαίνεται από τις κινήσεις κάθε φορά που ο Trump κερδίζει μια πολιτεία. Βασικός λόγος για την προτίμηση αυτή είναι ότι οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και ένας νέος Πρόεδρος φέρνει αβεβαιότητα» εξηγεί, από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portfolio manager στην XSpot. 

Όπως είναι φυσικό, όλες οι παραπάνω εξελίξεις επηρεάζουν έστω και βραχυπρόθεσμα και την ρηχή ελληνική αγορά, η οποία εξακολουθεί να δίνει μάχες στα επίπεδα των 580-585 μονάδων. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν -πέραν των τραπεζικών αδυναμιών- η Λεωφόρος Αθηνών έχει να αντιμετωπίσει και τον φόβο περί επέκτασης ενός ολικού lockdown στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, δηλαδή την Αττική, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. 

Σταθεροποιητικά η Ευρώπη

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αμερικανικές εκλογές, καθώς οι  επενδυτές διαβλέπουν μια μαραθώνια καταμέτρηση, η οποία δεν αποκλείεται να κριθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό, όπως έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει οι αναλυτές, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριγμούς και αναταράξεις τόσο στην αμερικανική πολιτική σκηνή όσο και στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις , με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,27% και τις 356 μονάδες. Από την πλευρά του, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,21 %, ενώ ο βρετανικός FTSE σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,11 %. Σταθεροποιητικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα futures στην προ-αγορά της Wall Street να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή