Το Πεκίνο μπλόκαρε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή κινεζικού ομίλου

Το Πεκίνο μπλόκαρε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή κινεζικού ομίλου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πομπώδη ανακοίνωσή της και τις προσδοκίες πως θα επισκίαζε την εισαγωγή της σαουδαραβικής Aramco, η αρχική δημόσια εγγραφή του κινεζικού ομίλου Ant Group αναστέλλεται άγνωστο μέχρι πότε και για ποιον ακριβώς λόγο. Είχε προγραμματισθεί να γίνει αύριο παράλληλα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου θα αντλούσε 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόλις δύο ημέρες πριν από την υλοποίηση του μεγαλύτερου ντεμπούτου επιχείρησης στην ιστορία, το χρηματιστήριο της Σαγκάης ανακοίνωσε στον κινεζικό όμιλο ότι αναστέλλει τη διαδικασία και κάλεσε την Ant να «παγώσει» με πρωτοβουλία της τη δίδυμη εγγραφή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ακολούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση από την αγορά του Χονγκ Κονγκ. Είχε προηγηθεί η «συνέντευξη», όπως τη χαρακτήρισε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, που έδωσαν ο ιδρυτής της εταιρείας, Τζακ Μα, και τα υψηλόβαθμα στελέχη της στις ρυθμιστικές αρχές. Αυτές τον ενημέρωσαν ότι η εταιρεία του ενδέχεται να μην πληροί τις προδιαγραφές και τους όρους για την εισαγωγή της στα κινεζικά χρηματιστήρια ή τους όρους για τη δημοσιοποίηση των απαιτούμενων πληροφοριών. Η εταιρεία επικαλέστηκε επίσης πρόσφατες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας του τομέα των χρηματοπιστωτικών και τις εταιρείες μικροπιστώσεων, για την κατηγορία δηλαδή στην οποία ανήκει ο όμιλος Ant.

Πηγές της εταιρείας που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας ανέφεραν ότι οι ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Ερικ Γινγκ και Σάιμον Χου, αντιστοίχως, και τους ενημέρωσαν ότι η εξαιρετικά επικερδής online επιχείρησή τους αποτελεί αντικείμενο διεξοδικής έρευνας. Η συνάντηση συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση των νέων κανόνων που διέπουν τον κλάδο στον οποίο ανήκει ο όμιλος Ant.

Σύμφωνα με το Reuters, το Πεκίνο έχει αρχίσει να ανησυχεί ιδιαιτέρως για αυτόν τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι τράπεζες επιστρατεύοντας την τεχνολογία εταιρειών όπως η Ant, μέσω των οποίων συνάπτουν καταναλωτικά δάνεια. Αιτία της ανησυχίας είναι, βέβαια, η προοπτική ενός κύματος πτωχεύσεων και η ποιοτική υποβάθμιση του ενεργητικού των κινεζικών τραπεζών εν μέσω πανδημίας.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, πάντως, δίνει έμφαση σε μια άλλη πτυχή της υπόθεσης και αποδίδει την αναστολή της αρχικής δημόσιας εγγραφής σε ένα είδος επίδειξης ισχύος από πλευράς Πεκίνου. Οπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, προ ημερών ο Τζακ Μα καταφέρθηκε εναντίον του ρυθμιστικού πλαισίου που ισχύει στην Κίνα σχετικά με τον κλάδο του και γενικότερα τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Χαρακτήρισε το ρυθμιστικό πλαίσιο παρωχημένο και ακατάλληλο για όσες εταιρείες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να προωθήσουν την καινοτομία στα χρηματοπιστωτικά. Παράλληλα, ο γνωστότερος στη Δύση και πλουσιότερος επιχειρηματίας της Κίνας  κατηγόρησε τον σφιχτό «εναγκαλισμό» των τραπεζών από το Πεκίνο. Σύμφωνα με τους FT, η δραματική ανατροπή στα δεδομένα του κινεζικού ομίλου αποτελεί θλιβερή υπενθύμιση προς τις κινεζικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές και πιστωτές τους ότι είναι υπόλογοι έναντι του Κομμουνιστικού Κόμματος, όποιες κι αν είναι οι περγαμηνές τους.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Τσεν Ζιβού, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Τζακ Μα σαφώς δεν τα υπολόγισε καλά, καθώς είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ επί μήνες και τώρα έκανε ένα σωρό εχθρούς». Ο ίδιος αποδίδει τις κινήσεις του Πεκίνου στην προσπάθειά του να τιθασεύσει το «θηρίο» προτού γίνει ανεξέλεγκτο.
Εξέφρασε, άλλωστε, την εκτίμηση ότι εταιρείες όπως η Ant δεν εγκυμονούν τόσους κινδύνους όσους οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας, μολονότι η Ant  έχει αξία άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων ή μικροπιστώσεις. Πολύ πιο επικίνδυνες είναι κατά τη γνώμη του οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας, που «θα έπρεπε να τις διερευνήσει συστηματικά και σχολαστικά η αρμόδια αρχή». Επέκρινε μάλιστα τις κινεζικές τράπεζες ότι εφαρμόζουν μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστηρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή