Εκλογές ΗΠΑ: Βηματισμό αρχίζουν και βρίσκουν οι αγορές

Εκλογές ΗΠΑ: Βηματισμό αρχίζουν και βρίσκουν οι αγορές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βηματισμό αρχίζουν και βρίσκουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω του εκλογικού θρίλερ στις ΗΠΑ, όπου Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ δίνουν μάχη ψήφο-ψήφο για την προεδρική επικράτηση. 

Το πρωί, η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ περί προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο καθώς και οι έμμεσες καταγγελίες περί προσπάθεια νοθείας, προκάλεσαν τριγμούς στα χρηματιστηριακό ταμπλό, οι οποίοι ωστόσο, σταδιακά απορροφήθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα στις αγορές παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής έως ότου έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εκλογική «εικόνα» για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται αυτή τη στιγμή (14.30) κατά 0,69% και διαμορφώνεται στις 358 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,34%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,48%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,64% και ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,06%. 

Στην Ελλάδα, από την πλευρά του, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηριού Αθηνών καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,82% και ανέρχεται στις 589 μονάδες, φλερτάροντας με το τεχνικό όριο των 590 μονάδων. 

Στο μεταξύ, προβληματισμός στις αγορές εγείρεται από τα στοιχεία του δείκτη PMI, ο οποίος υποχώρησε στις 50 μονάδες τον Οκτώβριο, από 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο υποδηλώνει τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και πώς να μην ισχύει κάτι τέτοιο, όταν η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη προχωρά στη λήψει αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Θετικό το κλίμα στη Wall 

Την ίδια ώρα, θετικό κλίμα επικρατεί στην προαγορά της Wall Street, με τα futures του δείκτη S&P 500 να ενισχύονται κατά 0,7%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ώθηση στα μελλοντικά συμβόλαια του τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, τα οποία εκτινάσσονται στο +2,6%.

Αντίθετα, τα futures του Dow Jones παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ένα μακράς διάρκειας εκλογικό θρίλερ, το οποίο δεν αποκλείεται να στιγματιστεί ακόμη και από δικαστικές προσφυγές.

«Νομίζω ότι οι προοπτικές για τις αγορές εστιάζουν περισσότερο στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve και λιγότερο στις πολιτικές εξελίξεις, κάτι το οποίο είναι καλό σημάδι για τις αγορές» δηλώνει στο CNBC ο Μάικ Λούις, αναλυτής της Barclays.

Άλλωστε, αυτό (σ.σ. εστίαση στη Fed και όχι στις εκλογές) μόνο ως θετική ένδειξη μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση στις αγορές θα μπορούσε να ήταν σαφώς χειρότερη, δεδομένης της απουσίας ενός σαφούς και ξεκάθαρου εκλογικού αποτελέσματος. 

«Ό,τι και εάν γίνει τώρα, υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο συμπεράσματα από τις χθεσινοβραδινές εκλογές. Πρώτον, αυτή είναι μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία των δημοσκοπήσεων. Δεύτερον, δεν πρόκειται να έχουμε ένα σαφές αποτέλεσμα για αρκετές ώρες (ενδεχομένως μέρες) έως αρκετές εβδομάδες, με τον κίνδυνο προσφυγής στις αίθουσες των δικαστηρίων να είναι υψηλός» ανέφερε το πρωί η Deutsche Bank.

Όλες οι εξελίξεις από το kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή