Χρ. Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης και το 2021

Χρ. Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης και το 2021

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ανακούφισης πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παραδέχθηκε ότι η επαναφορά αυστηρότερων περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας συνεπάγεται βαθύτερη ύφεση σε σύγκριση με τις έως τώρα εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

«Τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη. Είναι πλέον πιθανό να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και για τους πρώτους μήνες του 2021», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο ίδιος δεν απέκλεισε τα μέτρα στήριξης να συνεχισθούν και τους πρώτους μήνες του 2021.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συζητήθηκαν στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους αξιωματούχους του Εurogroup σχεδόν να προεξοφλούν την προς τα κάτω αναθεώρηση των οικονομικών εκτιμήσεων, ενώ πλέον για ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες θεωρείται σχεδόν αδύνατη η υλοποίηση του σεναρίου για ταχεία ανάκαμψη και επιστροφή του ΑΕΠ σε επίπεδα προ πανδημικής κρίσης στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, κάθε μήνας Lockdown αφαιρεί 2,5 με 3 μονάδες από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε το Σάββατο νέα δέσμη μέτρων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοεμβριο και 2,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται δύο ακόμη κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση του επιδόματος των 534 ευρώ και αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή