Απώλειες άνω των 19 δισ. ευρώ στη Γερμανία από το νέο lockdown

Απώλειες άνω των 19 δισ. ευρώ στη Γερμανία από το νέο lockdown

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 19 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει στη Γερμανία η απόφασή της να αναστείλει ξανά την οικονομική δραστηριότητα. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι εστίαση, ξενοδοχεία και βιομηχανία, ενώ απώλειες θα καταγράψουν πολιτισμός, αθλητισμός και εμπόριο. Ερευνα προβλέπει όμως μικρή σχετικά αύξηση της ανεργίας και υπό προϋποθέσεις ανάκαμψη το 2021.

Βιομηχανία

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας (DIW) το lockdown τον Νοέμβριο θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία γύρω στα 19,3 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα σημειώσουν με 5,8 δισ. ευρώ η εστίαση και τα ξενοδοχεία. Μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ θα αντιμετωπίσουν  αθλητισμός, πολιτισμός και επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, 1,3 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα θα έχει το εμπόριο και η γερμανική βιομηχανία θα πρέπει να υπολογίσει ένα μείον της τάξεως των 5,2 δισ. ευρώ. 

Παρά ταύτα, περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα του DIW ο αριθμός των απασχολουμένων θα μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς κατά σχεδόν 100.000 άτομα. Στο πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου ο αριθμός τους είχε μειωθεί κατά 630.000. Από τις προβλέψεις του Ινστιτούτου προκύπτει πως ώς το τέλος του χρόνου θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο κατά 400.000 άτομα στα 3,2 εκατ. Επίσης, θα αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα πτωχεύσουν. 

Το DIW αναμένει για τον επόμενο χρόνο, υπό προϋποθέσεις, μια σαφή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης: «Υπολογίζουμε ότι το 2021 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί ξανά σημαντικά – αλλά μόνο αν ανακοπεί σύντομα η εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας», τονίζει ο πρόεδρος του DIW Μάρσελ Φράτσερ στην Welt. 

Σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες είχε εκφραστεί υπέρ της αναγκαιότητας λήψης νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν από τη Δευτέρα ώς το τέλος του μήνα: «Οι περιορισμοί που έχουν ληφθεί θα πλήξουν ορισμένους οικονομικούς τομείς», επεσήμανε ο κ. Φράτσερ, «αλλά θα προστατεύσουν την οικονομία στο σύνολό της και τους περισσότερους τομείς».

Το Βερολίνο έλαβε την επίμαχη απόφαση για δεύτερο, αν και όχι ολοκληρωτικό, lockdown την περασμένη εβδομάδα και το εφαρμόζει από την αρχή αυτής και με αρχικό σχεδιασμό να διαρκέσει έναν μήνα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα παραμείνουν κλειστά στη Γερμανία  εστιατόρια, μπαρ και χώροι ψυχαγωγίας, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την κοινωνική επαφή. 

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξαχθούν χωρίς θεατές όπως και τα υπόλοιπα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Θα μείνουν, όμως, ανοικτά τα σχολεία, τα κομμωτήρια, τα εμπορικά καταστήματα και οι παιδικοί σταθμοί. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας και για να διασφαλίσουν πως θα συνεχιστεί η εύθραυστη ανάκαμψή της.

Σε μια συμβολική κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς και Πίτερ Αλτμάιερ, συνόδευσαν την επώδυνη απόφαση με μια ανακοίνωση που αφορά νέο πρόγραμμα αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη όσων επιχειρήσεων πληγούν στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Θα τους χορηγήσουν το 70% των εσόδων που είχαν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 75% για επιχειρήσεις που απασχολούν 50 ή και λιγότερους υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή