Επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών και φορολογουμένων ζητεί το ΟΕΕ

Επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών και φορολογουμένων ζητεί το ΟΕΕ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα, μεσοσταθμική μείωση επιτοκίου έως και 1% για τους συνεπείς δανειολήπτες, επιμήκυνση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων κατά 10 έτη, διπλασιασμό του ποσού της φορολοταρίας από την ΑΑΔΕ και μείωση του επιτοκίου στο 0,5% από 1% για μελλοντικές οφειλές προς το Δημόσιο είναι, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις που κατέθεσε στην κυβέρνηση το Οικονομικό Επιμελητήριο και αφορά τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πολίτες και επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρει το επιμελητήριο, τα τελευταία χρόνια δεν έχει θεσμοθετηθεί από την πολιτεία ένα πλαίσιο για τη στήριξη των φορολογουμένων που, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν και στήριξαν τα δημόσια οικονομικά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το κράτος μεριμνά για τους πολίτες που έχουν ανεξόφλητες οφειλές και προωθεί ρυθμίσεις για τη σταδιακή μείωσή τους, με αποτέλεσμα να οξύνεται το αίσθημα της αδικίας στους συμπολίτες μας που εκπληρώνουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η πρόταση του ΟΕΕ, που έχει στόχο την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων και τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνο Κόλλια, οι παρεμβάσεις που προτείνονται δεν έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από τις θετικές επιπτώσεις της ρύθμισης τόσο στην κατανάλωση όσο και στα φορολογικά έσοδα.

Στεγαστικά δάνεια

Για τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων προτείνεται: 

1. Εκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα: οι τόκοι στεγαστικού δανείου που έχουν πληρωθεί στην τράπεζα να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

2. Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με προβλεπόμενη μεσοσταθμική μείωση επιτοκίου έως και 1%. Θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση η επιβράβευση να έχει και αναδρομική ισχύ για την τελευταία 10ετία, με αποτέλεσμα να μειώνει και το κεφάλαιο του δανείου.

3. Επιστροφή 10% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση.

4. Μείωση 20% στα ασφάλιστρα της ενυπόθηκης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.

5. Δυνατότητα επιμήκυνσης των ετών του δανείου κατά 5 έτη σε περίπτωση που ο δανειολήπτης βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

6. Για λήψη νέου στεγαστικού δανείου χορηγείται έκπτωση στο επιτόκιο κατά 0,50% σε σχέση με την εκάστοτε ισχύουσα επιτοκιακή πολιτική των στεγαστικών δανείων (με πρόγραμμα σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου).

7. Χορήγηση έκπτωσης έως 50% στο επιτόκιο αγορών της πιστωτικής τους κάρτας. Η έκπτωση ισχύει τόσο για υφιστάμενους όσο και για νέους κατόχους πιστωτικής κάρτας.

8. Διπλασιασμός των πόντων στα προγράμματα επιβράβευσης που έχει θεσπίσει η κάθε τράπεζα με τις συνεργαζόμενες εταιρείες.

Επιχειρηματικά δάνεια

Για τους συνεπείς δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων προτείνεται: 

1. Να επεκταθεί ή να δημοσιευθεί νέα πρόσκληση για το πρόγραμμα «Επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19», με ισχύ επιδότησης μέχρι το τέλος του έτους. Η προηγούμενη δράση, που είχε θετικό αντίκτυπο στους επιχειρηματίες, αφορούσε την ενίσχυση 5 μηνών μέχρι τα τέλη Αυγούστου, και το ΟΕΕ προτείνει την επέκταση της επιδότησης για άλλους 4 μήνες.

2. Νέα μειωμένη τιμολόγηση στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου για χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων και αναδιάρθρωση των υπαρχόντων.

3. Επιμήκυνση των δόσεων κατά 10 έτη.

4. Προβλεπόμενη μεσοσταθμική μείωση επιτοκίου του επιχειρηματικού δανείου που θα είναι της τάξεως του 1%. Μάλιστα η επιβράβευση θα έχει και αναδρομική ισχύ για την τελευταία 5ετία, με αποτέλεσμα να μειώνει και το κεφάλαιο του δανείου.

5. Προνομιακή χρηματοδότηση έως 80% της αξίας της επένδυσης ή του ακινήτου για αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση ακινήτου με τις αντίστοιχες εμπράγματες και ενοχικές εγγυήσεις.

6. Επιδότηση επιτοκίου έως 50% στη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων για την ίδρυση νέας επιχείρησης ή τον εκσυγχρονισμό της ήδη υπάρχουσας.

7. Ευελιξία στον τρόπο αποπληρωμής για άντληση ρευστότητας κεφαλαίου κίνησης και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με αξιόπιστους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς. 

Για τους συνεπείς φορολογουμένους / ασφαλισμένους προτείνεται: 

1. Διπλασιασμός του ποσού (2.000 ευρώ) της μηνιαίας κλήρωσης της φορολοταρίας από την ΑΑΔΕ και να μπαίνουν στην κλήρωση μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

2. Από το 2022 απονομή μερίσματος από τον ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Μετά το πέρας του έτους μπορεί ο ΕΦΚΑ από το πλεόνασμά του, αν υπάρχει, να δίνει με τη μορφή μερίσματος ένα χρηματικό ποσό στον συνεπή φορολογούμενο ή να το πιστώνει στην ασφαλιστική καρτέλα του για μελλοντική χρήση.

3. Μείωση του επιτοκίου στο 0,5% από 1% για μελλοντικές οφειλές προς το Δημόσιο.

4. Να κληρώνονται τα κινητά και ακίνητα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από την ΑΑΔΕ και δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά τους.

5. Επιστροφή και αύξηση της έκπτωσης φόρου στο 5%, για όσους εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή