ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γράφεται ξανά ο προϋπολογισμός λόγω της νέας καραντίνας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει πει κατ’ επανάληψιν ότι το κόστος στην ανάπτυξη από ένα γενικό lockdown διάρκειας ενός μήνα είναι 2,5%-3% του ΑΕΠ. Συνεπώς, η πρόβλεψη για τη φετινή ύφεση είναι πως θα ξεπεράσει το 10%, από 8,3% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Σημαντική επιδείνωση των μεγεθών του προϋπολογισμού, σε σχέση με το προσχέδιο του Οκτωβρίου, φέρνουν τα κυβερνητικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, καθώς εκτινάσσονται οι δαπάνες, περιορίζονται τα φορολογικά έσοδα και υποχωρεί το ΑΕΠ σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν πρόλαβαν να ενσωματώσουν τα μέτρα της περασμένης εβδομάδας στους υπολογισμούς τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και έρχονται νέες ανατροπές, με τις σημερινές ανακοινώσεις. Ενόψει του lockdown σε όλη τη χώρα, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, οι υπολογιστές του Γενικού Λογιστηρίου πήραν και πάλι φωτιά χθες το βράδυ, διαμορφώνοντας νέα σενάρια για την ύφεση και για το έλλειμμα της φετινής και της επόμενης χρονιάς. «Πρόκειται για κινούμενο στόχο», σχολίαζαν στο Γενικό Λογιστήριο.

Ετσι, με τον προϋπολογισμό να αναμένεται να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διεμήνυαν χθες ότι τα μεγέθη του δεν θα έχουν διαμορφωθεί πριν από τις 18-19 του μηνός. Το αναμενόμενο lockdown είναι βέβαιο, πάντως, ότι θα επιφέρει τελικά αυτό που ήλπιζε να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή διψήφιο ποσοστό ύφεσης για φέτος. Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει πει κατ’ επανάληψιν ότι το κόστος στην ανάπτυξη από ένα γενικό lockdown διάρκειας ενός μήνα είναι 2,5%-3% του ΑΕΠ. Συνεπώς, αν ανακοινωθεί, όπως αναμένεται, ένα γενικό lockdown, η πρόβλεψη για τη φετινή ύφεση θα ξεπεράσει το 10%, από 8,3% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού επρόκειτο να αναθεωρηθούν προς το δυσμενέστερο σε σχέση με το προσχέδιο που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή, ακόμη και με τα δεδομένα που υπήρχαν έως χθες. Ενόψει της πιθανότητας ενός γενικού lockdown, η επιδείνωση θα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη.

Με τα χθεσινά δεδομένα, πάντως, δηλαδή με το κλείσιμο εστίασης στην Αττική και τα πλήρη lockdowns στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, πηγές εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, μαζί με τους τόκους που είναι περίπου στο 3% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο προϋπολογισμού το τοποθετούσε στο 8,6%. Το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται –πάντα με τα χθεσινά δεδομένα– ότι θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 6,2% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα επηρεάζεται όχι μόνο από την αύξηση των δαπανών και τη μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και από τη διεύρυνση της ύφεσης. Ακόμη και χωρίς γενικό lockdown, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν μια επιδείνωση της ύφεσης κατά μία μονάδα, σε σύγκριση με την εκτίμηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ύφεση φέτος 8,2%. Επομένως, τοποθετούσαν την πρόβλεψη για την ύφεση στο 9,2% περίπου.

H αβεβαιότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη για το 2021, καθώς ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης για σχεδόν μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα βρίσκεται πια εκτός πραγματικότητας. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ, αλλά τα νέα δεδομένα φέρνουν στο προσκήνιο το δυσμενές του σενάριο, για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ. Το δυσμενές αυτό σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση για συνέχιση της πανδημίας, μέτριας έντασης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Στην περίπτωση αυτή, του δυσμενούς σεναρίου, η ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο είχε εκτιμηθεί στο 4,5%-5%, έναντι της υπερβολικά αισιόδοξης εκτίμησης του βασικού σεναρίου για ανάπτυξη 7,5% τον επόμενο χρόνο. Αυτή τη στιγμή το 4,5%-5% για το 2021 θεωρείται πιο πιθανό και ίσως και αισιόδοξο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Ερωτήματα υπάρχουν και για τις εισπράξεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία, κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης, που είχαν υπολογιστεί στα 5,5 δισ. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις φέρνουν το ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ, αναφέρουν πηγές.