Τι κρύβει το ενδιαφέρον για data centers

Τι κρύβει το ενδιαφέρον για data centers

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημική κρίση έχει εκτοξεύσει, διεθνώς, τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (data centers), ενώ μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς τα κεφάλαια για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων υποδομών χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος κτήσης ή μίσθωσης ακινήτων ανήλθαν, παγκοσμίως, σε 41 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει στοιχείων της Synergy Research Group. Η Ελλάδα όμως, παρά τις μεγάλες σχεδιαζόμενες επενδύσεις της Microsoft και της Digital Realty, που απέκτησε τη Lamda Hellix (το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό), έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει ωσότου να αποτελέσει τηλεπικοινωνιακό κόμβο, του οποίου βασικοί πυλώνες είναι τα data centers. 

Το αληθές αυτών φανερώνουν όσα ανέφερε, κατά το χθεσινό συνέδριο Infocom World, ο Γιώργος Ψυρρής, διευθυντής της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. 

Μεγάλα περιθώρια

Οπως σημείωσε, τα διεθνή καλώδια οπτικών ινών –οι «αρτηρίες» των κέντρων δεδομένων– που είναι ποντισμένα στη Μεσόγειο εμφανίζουν την υψηλότερη συγκέντρωση στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Κύπρο, με την Ελλάδα να απουσιάζει από τον συγκεκριμένο χάρτη. Κατά συνέπεια, στην ελληνική επικράτεια έχει αναπτυχθεί ο μικρότερος αριθμός κέντρων δεδομένων, μόλις δώδεκα. Στον αντίποδα, η Τουρκία διαθέτει 33 data centers και η Ιταλία και η Ισπανία 122 και 17, αντίστοιχα. Συνολικά, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Ψυρρής, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου υπάρχουν περισσότερα από 580 κέντρα δεδομένων από τα οποία μόλις δώδεκα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Με την κίνηση (δεδομένων) από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή να είναι μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη, τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών θα μπορούσαν να διέρχονται μέσα από την Ελλάδα, η οποία, ελλείψει υποδομών, παρακάμπτεται. Αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο στηρίζονται οι επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το προσεχές διάστημα, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Με τα δεδομένα αυτά, είναι εύκολη η «αποκρυπτογράφηση» της ανακοίνωσης της Digital Realty, που κάνει λόγο –αναφερόμενη στην εξαγορά της Lamda Hellix– για αναδυόμενο κόμβο διασύνδεσης που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. 

Η πανδημία

Η συγκυρία, όπως εξηγούν στελέχη των τηλεπικοινωνιών, ευνοεί την ενίσχυση των επενδύσεων σε data centers στην Ελλάδα. Η πανδημική κρίση επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και κατέστησε επιβεβλημένη την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, οδηγώντας στην εκτόξευση της ζήτησης για ψηφιακό νέφος (cloud). Κατ’ επέκταση, ενισχύθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις σε data centers, οι οποίες την τελευταία δεκαετία έχουν απορροφήσει κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων σύμφωνα με έκθεση της Cushman&Wakefield. Ενδεικτικό της αύξησης της ζήτησης είναι ότι πριν από μία δεκαετία, η ισχύς των κέντρων δεδομένων δεν ξεπερνούσε τα 10 MW, μέγεθος που έχει αυξηθεί σε 30 MW σήμερα. Η έλευση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) –όπου συσκευές και αντικείμενα διασυνδέονται μεταξύ τους– λόγω της ανάπτυξης των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) τροφοδοτεί τη διαρκή αύξηση των εν λόγω επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή