Αδύναμη η νέα κυβέρνηση, όποιος και αν εκλεγεί

Αδύναμη η νέα κυβέρνηση, όποιος και αν εκλεγεί

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως να απέχουμε αρκετές ημέρες από το να δούμε ένα καθαρό αποτέλεσμα από τις αμερικανικές εκλογές κι αυτό μοιάζει με αιωνιότητα για τις αγορές, που αποτιμούν την αξία ενός επενδυτικού προϊόντος στιγμιαία. Ανεξαρτήτως όμως, του ποιος θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν, οι επενδυτές μπορούν ήδη να μαντέψουν πώς θα μοιάζει η επόμενη κυβέρνηση. Και λένε πως θα δείχνει αποδυναμωμένη. Οι επιστολικές ψήφοι ακόμα καταμετρούνται στις πολιτείες, όπου εξαρχής δεν ήταν σαφής η τάση του εκλογικού σώματος, όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Πενσιλβάνια και αυτές αναμένεται να κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, αμφίβολη παραμένει η έκβαση για τη Γερουσία.

Τα νομίσματα των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, όπως της Kίνας και του Μεξικού εξασθένησαν δραματικά το βράδυ της Τρίτης. Ο δε δείκτης του S&P 500 ενισχύθηκε έως και 2%, ενόσω γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων. Αμφότερα τα δεδομένα δείχνουν την πεποίθηση των αγορών πως ο Τραμπ θα νικήσει, αλλά αυτό έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα. Παρά ταύτα, υπάρχει η δυνατότητα να εξαγάγει κανείς κάποια γενικότερα συμπεράσματα. Ακόμα κι αν ο Τζο Μπάιντεν νικήσει, δεν είναι πολύ πιθανό να ωφεληθεί από το αποκαλούμενο «μπλε κύμα», όπερ σημαίνει ότι το κόμμα του των Δημοκρατικών θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και θα είχε και την προεδρία. Αυτό θα ήταν κακή εξέλιξη για τα πιο μεγαλόπνοα από τα σχέδιά του, όπως το να επεκτείνει το δημόσιο σύστημα ασφάλισης ως εναλλακτική στις ιδιωτικές ασφάλειες, να διπλασιάσει τον φορολογικό συντελεστή επί των κεφαλαιακών κερδών για όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα και να επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινα έργα υποδομών. Αντιστοίχως, σε μία εκλογική νίκη Τραμπ, ο τελευταίος πιθανώς να περιοριζόταν από το γεγονός πως οι Ρεπουμπλικανοί θα ήλεγχαν μεν τη Γερουσία αλλά οριακά –χωρίς κι αυτό να είναι βέβαιο–, ενώ τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα την ήλεγχαν οι Δημοκρατικοί.

Στην πραγματικότητα, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ σε επίπεδο πολιτικής δεν έχει διατυπώσει κάτι σαφέστερο πέραν των συνθημάτων για τη δημιουργία 1 εκατ. θέσεων εργασίας σε 10 μήνες και το να ζητηθούν ευθύνες από την Κίνα για τη διασπορά του ιού. Αλλά μάλλον δε τίθεται καν θέμα να μειωθεί περαιτέρω ο ήδη χαμηλός φορολογικός συντελεστής 21% για τις εταιρείες. Χωρίς «το μπλε κύμα» μάλλον δεν θα επιβληθούν αυστηρότερες ρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ, όπως η πρόταση της  γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Γουόρεν για διάσπαση των μεγάλων τραπεζών.

Εάν υπάρξει αντιπαράθεση Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών θα διακυβευθούν τα σχέδια ρύθμισης των τεχνολογικών κολοσσών. Επίσης, εάν δεν θελήσει η κυβέρνηση ή δεν μπορέσει να προωθήσει επιθετική νομοθεσία για το κλίμα, θα ευνοηθούν πετρελαϊκές τύπου ExxonMobil. Τέλος, όσο περισσότερο αργήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την προεδρία τόσο πιο δύσκολα θα αποφασισθεί νέο πακέτο δαπανών για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή