Η θέση του Πεκίνου για την ακύρωση της δημόσιας εγγραφής του Ant Group

Η θέση του Πεκίνου για την ακύρωση της δημόσιας εγγραφής του Ant Group

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να αναστείλει την προγραμματισμένη για σήμερα αρχική δημόσια εγγραφή του ομίλου Ant Group στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, η κινεζική ηγεσία  επιχειρεί να δώσει τη δική της ερμηνεία για την απόφαση που έχει προβληματίσει εντός και εκτός Κίνας. Στις προθέσεις του Πεκίνου αναφέρθηκε χθες ο Γουάνγκ Βενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν τόνισε ότι η ακύρωση αποσκοπούσε στο «να διασφαλίσει περισσότερη σταθερότητα στις κεφαλαιαγορές  και να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των επενδυτών».

Ο κινεζικός όμιλος ανήκει στον Τζακ Μα, πλουσιότερο πολίτη της Κίνας και ιδρυτή του ομίλου, που σημειωτέον αναμενόταν να αντλήσει 37 δισεκατομμύρια δολάρια και να καταγράψει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην Ιστορία. Οι υποψίες που έχει ενσπείρει η ακύρωση της αρχικής δημόσιας εγγραφής οφείλονται εν μέρει στο ότι ο Τζακ Μα ήταν ο μοναδικός ώς τώρα επιχειρηματίας της Κίνας που τόλμησε να επικρίνει δημοσίως το  χρηματοπιστωτικό της σύστημα και το  ρυθμιστικό του πλαίσιο.

Λίγες ημέρες αργότερα τον κάλεσαν οι κινεζικές αρχές και τον ενημέρωσαν ότι ο όμιλος Ant δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο. Η ακολουθία των γεγονότων οδηγεί διεθνείς αναλυτές στην εκτίμηση ότι πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος του Πεκίνου ή για προσπάθειά του να ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο επί των επιχειρήσεων. Μιλώντας στους Financial Times σε καθεστώς ανωνυμίας, στέλεχος κρατικής τράπεζας της Κίνας τόνισε πως το Πεκίνο έχει πάγια συλλογιστική «αν δεν σε ελέγχω και δεν σε καταλαβαίνω, δεν σε αφήνω να αναπτυχθείς».

Διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν μάλιστα πως η ακύρωση της εισαγωγής φέρει την υπογραφή του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο επικρίνουν για αυταρχική διακυβέρνηση. Η εξέλιξη αποτελεί, άλλωστε, τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει γνωρίσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Κίνας στην επέλασή του των τελευταίων ετών.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, ο όμιλος Ant εμφανίζεται ως εταιρεία τεχνολογίας ενώ οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας τον κατατάσσουν σταθερά στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θέλουν να του επιβάλλουν το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, η Ant ευελπιστούσε ώς τώρα πως θα μπορούσε να διαφύγει τον σχολαστικό έλεγχο που ασκούν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στον κλάδο. Εχει, άλλωστε, επωφεληθεί ώς τώρα από την τάση των αγορών να αποτιμούν τις εταιρείες τεχνολογίας πολύ περισσότερο από τις αποτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο όμιλος Ant είναι δημιούργημα του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και ξεκίνησε ως εταιρεία υπηρεσιών πληρωμών. Εχει επεκταθεί, όμως, σε πολύ περισσότερες υπηρεσίες πέραν των πληρωμών. Λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο σαν ένα είδος μεσολαβητή, καθώς εντοπίζει καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να τους χορηγηθούν πιστώσεις και τους συνδέει με τις τράπεζες που τελικά χορηγούν τα δάνεια.

Αντλεί, έτσι, κέρδη από τις προμήθειες που χρεώνει. Συνεργάζεται με διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων, με ασφαλιστικές, με τράπεζες και με χρηματιστηριακές. Χρησιμοποιεί, άλλωστε, την τεχνητή νοημοσύνη και προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποια αμοιβαία μπορούν να επενδύσουν με τη μικρότερη προμήθεια.

Μέσω της θυγατρικής του InsureTech εμπορεύεται σειρά επενδυτικών και ασφαλιστικών προϊόντων που καλύπτουν κυριολεκτικώς τα πάντα από καθυστερήσεις σε δρομολόγια πλοίων μέχρι ατυχήματα. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών διευκολύνει όχι μόνον τις πληρωμές και τις χορηγήσεις δανείων αλλά και την προώθηση προϊόντων από ασφαλιστικά συμβόλαια έως τη διαχείριση κεφαλαίων.

Σημειωτέον ότι η Ant διασφάλισε την ιλιγγιώδη τιμή των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αρχική δημόσια εγγραφή της ενώ αποτιμάται σε 315 δισεκατομμύρια δολάρια. Το άθροισμα της χρηματιστηριακής αξίας των JPMorgan, Morgan Stanley, Citigroup και Goldman Sachs ανέρχεται σε 548 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή