ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aydem: Έτοιμη για τη δεύτερη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία του τουρκικού χρηματιστηρίου

Φωτ. Reuters

Για τη μεγαλύτερη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) των τελευταίων ετών ετοιμάζεται το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο στις αρχές του επόμενου έτους θα υποδεχθεί τις μετοχές της Aydem Holding AS.

Η Aydem, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμάται ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια, συνολικής αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

H IPO, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, θα είναι ανοιχτή σε ξένους και εγχώριους επενδυτές και εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη από το 2017. Το ρεκόρ εξακολουθεί να κατέχει η μετοχή της Sok Marketler AS, η οποία είχε IPO ύψους 595 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την αρχή του 2020, οι συνολικές IPO στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης δεν ξεπερνούν τα 57,3 εκατομμύρια δολάρια έναντι 40,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και 27,3 εκατομμυρίων δολαριων το 2018. Το 2017, το συγκεκριμένο ποσό είχε αγγίξει το 1,83 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από την Aydem, θα διοχετευτεί στην αποπληρωμή των δανείων, τα οποία απαιτήθηκαν για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Άλλωστε, επρόκειτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρική αναδιάρθρωση στην πρόσφατη ιστορία της γειτονικής χώρας, με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο να εστιάζει στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η εγγραφή της Aydem στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης θα λάβει χώρα στο α’ τρίμηνο του 2021, σχεδόν έναν χρόνο μετά τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος τροποιήθηκε λόγω του κορωνοϊού.