Συνεχίζεται το μετεκλογικό ράλι στη Wall Street

Συνεχίζεται το μετεκλογικό ράλι στη Wall Street

Συνέχεια στο μετεκλογικό ράλι δίνει σήμερα η Wall Street, η οποία ελπίζει ότι λίαν συντόμως θα μάθει, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Άλλωστε, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μία ανάσα πριν την εξασφάλιση των αναγκαίων εκλεκτόρων.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στο μετεκλογικό ράλι δίνει σήμερα η Wall Street, η οποία ελπίζει ότι λίαν συντόμως θα μάθει, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Άλλωστε, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μία ανάσα πριν την εξασφάλιση των αναγκαίων εκλεκτόρων.

«Οι αγορές αντιδρούν πολύ θετικά στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της αβεβαιότητας έχει περάσει. Όχι όλο, αλλά τουλάχιστον το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα φαίνεται ότι αποφεύγεται» εξηγεί ο Μπραντ ΜακΜίλαν, αναλυτής της Commonwealth Financial Network.

Χθες το βράδυ, το NBC News ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τις πολιτείες του Γουινσκόνσιν και του Μίσιγκαν. Αμφότερες είχαν πέσει στα «χέρια» του Τραμπ στις εκλογές του 2016. Ως εκ τούτου, εφόσον ο Μπάιντεν κερδίσει και την πολιτεία της Νεβάδας, στην οποία προηγείται, τότε και επισήμως θα ανακηρυχθεί ως ο νικητής των εκλογών.

«Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα» σπεύδει να προσθέσει ο ΜακΜίλαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα και το εκλογικό θρίλερ. 

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά σχεδόν 400 μονάδες (+1,43%) και διαμορφώνεται στις 28.245 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στο +1,64% και τις 3.499 μονάδες. Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει αύξηση κατά 1,83% στις 11.803 μονάδες. 

Στο ταμπλό, την ίδια ώρα, μεγάλη κερδισμένη αναδεικνύεται η μετοχή της Qualcom, η οποία χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά μεγέθη, εκτινάσσεται άνω του 14%. Κατά 4% ενισχύεται και η μετοχή της General Motors. 

Ανησυχία για προσφυγές, ικανοποίηση για την αποφυγή του Blue Wave

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, καθώς η πλευρά Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει την επανακαταμέτρηση των χήφων στο Γουινσκόνσιν, ενώ έχει ήδη ζητήσει τη διακοπή της καταμέτρησης στην Τζόρτζια, προκειμένου να απορριφθούν όσες επιστολικές ψήφοι έφθασαν στα εκλογικά κέντρα, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η παραπάνω αβεβαιότητα, ωστόσο, «εξουδετερώνεται» από την ικανοποίηση για την αποφυγή του λεγόμενου «Blue Wave», δηλαδή της σαρωτικής επικράτησης των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία. Κι αυτό, διότι παρότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, είναι δύσκολο να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι «μοιρασμένη».

«Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο και προτιμούν οι αγορές» επισημαίνει η Ally Invest, σε σημείωμα προς τους πελάτες, αντανακλώντας πλήρως το υπάρχον κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Απόψε η απόφαση της Fed

Στο μεταξύ, απόψε αναμένεται και η απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Οι αναλυτές δεν αναμένουν εκπλήξεις, θεωρώντας ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα μηδενικά επιτόκια, ενώ θα επαναλάβει την ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων για την στήριξη της ανάκαμψης.

Με πληροφορίες από CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή