Bloomberg: Κίνδυνος εκτροχιασμού του ιταλικού χρέους

Bloomberg: Κίνδυνος εκτροχιασμού του ιταλικού χρέους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

SOS για το ιταλικό χρέος εκπέμπει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκτοχιασμού εντός του 2021, εφόσον η ιταλική οικονομία δεν καταγράψει βιώσιμους ρυθμούς ανάκαμψης.

«Η Ιταλία θα κλείσει το 2020 με χρέος 160% του ΑΕΠ. Εάν η ανάκαμψη είναι περιορισμένη, υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του χρέους το 2021» τονίζει, χαρακτηριστικά, ο Λουίτζι Μαρατίν, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της ιταλικής Βουλής.

Οι οιωνοί, άλλωστε, δεν είναι με το μέρος της γειτονικής χώρας. Και πώς να είναι, όταν ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα, με στόχο την ανάσχεση του β’ κύματος της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η κυβέρνηση προανήγγειλε τη διάθεση επιπλέον 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος διαχείρισης του ιού.

Φόβοι για ύφεση στο δ’ τρίμηνο

«Είναι ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ιταλία θα έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο του 2020» εκτιμάει ο Μαρατίν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, στο χειρότερο δυνατό σενάριο, προβλέπει ύφεση 10,5% για το τρέχον έτος και ανάκαμψη μόλις 1,8% για το 2021.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να καταστούν ακόμη χειρότερα, λαμβάνοντας υπόψη της εκτιμήσεις της Oxford Economics, η οποία αναμένει ύφεση 2% στο δ’ τρίμηνο του 2020, μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πολιτικό, τα πραγματικά προβλήματα της χώρας επί της ουσίας προϋπήρχαν του κορωνοϊού, ο οποίος απλώς τα έφερε εκ νέου στο προσκήνιο. Και το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι η απουτυχία εκσυχρονισμού της οικονομίας.

Ο Άγιος Βασίλης της ΕΚΤ

«Ακόμη κι αν οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χάρη στο πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ, η Ιταλία θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικά προβλήματα, εφόσον δεν υπάρξει επιτάχυνση της ανάκαμψης» προειδοποιεί, μεταξύ άλλων..

Αυτή τη στιγμή, χάρη στις αθρόες αγορές κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, το κόστος δανεισμού για τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, βρίσκεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

«Εάν δούμε την ΕΚΤ ως τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος θα έρθει και θα λύσει όλα τα προβλήματα, τότε πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης» καταλήγει, σε απαιδιόξο τόνο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαρατίν είναι επικεφαλής του κόμματος «Ζωντανοί», το οποίο συμμετέχει μαζί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα στην κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον Κόντε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή