Χρηματιστήριο: Άντεξε στις πιέσεις του lockdown

Χρηματιστήριο: Άντεξε στις πιέσεις του lockdown

Να απορροφήσει το σύνολο των ενδοσυνεδριακών απωλειών και να κλείσει -έστω και οριακά- σε θετικό έδαφος κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποδέχθηκε με ψυχραιμία την απόφαση επιβολής ενός δεύτερου, οριζόντιου lockdown.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να απορροφήσει το σύνολο των ενδοσυνεδριακών απωλειών και να κλείσει -έστω και οριακά- σε θετικό έδαφος κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποδέχθηκε με ψυχραιμία την απόφαση επιβολής ενός δεύτερου, οριζόντιου lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι στις αρχές της συνεδρίασης βούλιαξε έως και τις 576 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να εξαλείψει την «χασούρα» και επαναπροσεγγίσει το τεχνικό όριο των 590 μονάδων.  

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,33% και διαμορφώθηκε στις 590,16 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο της ημέρας, κερδίζοντας ενδοσυνεδριακά έως και 14 μονάδες -ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος. Την ίδια ώρα, ο τζίρος ανήλθε σε 41,7 εκατομμύρια ευρώ, καθώς συνολικά διακινήθηκαν 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,11% και τερμάτισε στις 1.387 μονάδες, με τους επενδυτές ωστόσο, να θέτουν εκ νέου τον κλάδο των τραπεζών στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Ενδεικτικά, ο χρηματοπιστωτικός τομέας υποχώρησε κατά 1,28% και τις 247 μονάδες, με τις υψηλότερες πιέσεις να παρατηρούνται στη μετοχή της Attica Bank (-4,63%).

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολίσθησε στο -2,64%, της Alpha Bank στο -1,31% και της Eurobank στο -1,29%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς συνέχισε την ανοδική αντίδραση, κλείνοντας στο +2,91%, χάρη στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για στήριξη της τράπεζας. 

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρήκε και πάλι στηρίγματα στους συνήθεις ύποπτους, με τη μετοχή της Σαράντης να τερματίζει στο +4,41%, του ΟΤΕ στο +2,40% και της ΔΕΗ στο +2%. Αντίθετα, οι μετοχές των Fourlis (-2,90%), ΓΕΚ Τέρνα (-1,34%) και Jumbo (1,64%) δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τους πωλητές. 

«Άμυνα» στο lockdown

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η χώρα προχωράει σε νέο lockdown, διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού και την σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι εξαγγελίες αυτές, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν κύμα πωλήσεων, οι οποίες ωστόσο, πολύ γρήγορα περιορίστηκαν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανακοπή των ρευστοποιήσεων οφείλεται στην προσδοκία για ένα lockdown μικρότερης διάρκειας σε σχέση με τον Μάρτιο-Απρίλιο, ικανού να περιορίσει τη διασπορά και να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας του Δεκεμβρίου. Έτσι, θεωρούν ότι η οικονομική ζημιά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί και εν μέρει να αναπληρωθεί από την ανάκαμψη του Δεκεμβρίου.

Σήμερα, πάντως, η Κομισιόν αναθεώρησε στο 9% την εκτίμηση για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος, παρότι το 2021 εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό. Η ανάκαμψη για το επόμενο έτος εκτιμάται στο 5% του ΑΕΠ, αν και κλειδί θα αποτελέσει η έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία όσο αργεί η ανάκαμψη και όσο διατηρείται η πανδημία, είναι σίγουρο ότι θα βαίνουν αυξητικά. 

Πάρτι σε Ευρώπη, Wall

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα διαμορφώνεται από την προσδοκία για άμεση λήξη του προεδρικού θρίλερ στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι πολύ γρήγορα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, θα ανακηρυχθεί και επισήμως ως ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. Πάντως, η πιθανότητα μιας δικαστικής προσφυγής εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πάντα στο μυαλό των αναλυτών, γεγονός το οποίο συντηρεί τη μερική επιφυλακτικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,02% και διαμορφώνεται στις 367 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στο +1,80%, τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,59%, τον γαλλικό CAC 40 στο +1,21% και τον ιταλικό FTSE MIB στο +1,88%. Εξίσου θετικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο βιομηχανικός Dow Jones εκτινάσσεται στο +2,32%, ο τεχνολογικός Nasdaq στο +2,66% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στο +2,48%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή