Το νέο γενικό lockdown δεν τρόμαξε το Χρηματιστήριο

Το νέο γενικό lockdown δεν τρόμαξε το Χρηματιστήριο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το νέο lockdown της ελληνικής οικονομίας είχε λίγο-πολύ αποτιμηθεί και δεν τρόμαξε τελικά τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κατάφερε να κλείσει ανοδικά, έστω και με μικρά κέρδη, χάρη σε μια μικρή επιστροφή των αγοραστών κατά τις τελικές δημοπρασίες. Η ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με το νέο άλμα στη Wall Street στο άνοιγμα και για δεύτερη ημέρα, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών παρέμενε ασαφές, βοήθησε να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α., με την αγορά να αποφεύγει τα χειρότερα προς το παρόν, αν και η εικόνα στις τράπεζες ήταν και πάλι αρνητική. Η risk-on διάθεση διεθνώς δημιουργεί, πάντως, τα απαραίτητα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, με την ανοδική και διατηρήσιμη διάσπαση των 590 μονάδων να αποτελεί το επόμενο «στοίχημα».

Την ίδια στιγμή, το ράλι των ελληνικών ομολόγων συνεχίστηκε, με τους επενδυτές να αποτιμούν νέα μέτρα από την ΕΚΤ, κάτι που προανήγγειλε και ο Μάριο Σεντένο. Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου (λήξης Απριλίου 2024) διαμορφώθηκε στο 0,065% και πολύ κοντά πλέον σε μηδενικά επίπεδα, ενώ η απόδοση 10ετούς σημείωσε επίσης σημαντική βουτιά κατά 8% και διαμορφώθηκε στο 0,8% και μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα (0,78%), με το spread να μειώνεται στις 145 μονάδες βάσης.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 590,16 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,13 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 1.387,50 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε και στις 879,99 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Σαράντης (+4,41%), ΟΤΕ (+2,42%) και ΔΕΗ (+2,01%). Στον αντίποδα, η Fourlis έκλεισε με απώλειες 2,90%, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,28% στις 247,24 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,31%, την Eurobank στο -1,29%, την Εθνική στο -2,64% και την Πειραιώς στο +2,91%.

Το déjà vu ενός γενικού lockdown προς το παρόν δεν δημιούργησε σοβαρές πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τα εκτιμώμενα νέα προβλήματα που θα δημιουργήσει στον τραπεζικό κλάδο και σε αρκετές εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance.

Ετσι η τεχνική προσέγγιση των 585-590 μονάδων στον Γενικό Δείκτη συνεχίζει να λειτουργεί ως έγκυρη αντίσταση και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπασή της μπορεί να οδηγήσει στον επόμενο στόχο των 615-620 μονάδων. Οσο παραμένουμε χαμηλότερα των ανωτέρων επιπέδων, υφίσταται η προοπτική επαναπροσέγγισης των 550 μονάδων, με δεύτερη γραμμή άμυνας τη ζώνη των 510-520 μονάδων.

Συμπερασματικά, παρά την υποχώρηση της μεταβλητότητας, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, εκτιμάται πως σύντομα θα επανέλθει, όσο η COVID-19 επανακάμπτει ταχέως και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της αγοράς, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και μερισματικές αποδόσεις, αλλά και εξωστρέφεια», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή