Ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί τη βοήθεια της Fed

Ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί τη βοήθεια της Fed

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέση του Τζ. Πάουελ μάλλον δεν κινδυνεύει, ανεξαρτήτως της έκβασης της εκλογικής αναμέτρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δεν θα αποστεί της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής του πολιτικής και θα την ακολουθεί τα επόμενα χρόνια, οπότε αυτό μάλλον διευκολύνει είτε τον Ντόναλντ Τραμπ είτε τον Τζο Μπάιντεν να τον επιλέξουν για μία θητεία ακόμα. Βέβαια, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος πολλές φορές είχε χρησιμοποιήσει τα σχόλιά του στο Twitter για να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική Πάουελ, διατεινόμενος πως άλλες χώρες έχουν χαμηλότερα επιτόκια και πως η ελαφρώς πιο σκληρή πολιτική της Fed ανακόπτει την πορεία της εθνικής οικονομίας. Αλλά δεν παρενέβη, διαρκούσης της πανδημίας κι αυτό εξηγείται εύκολα. Ο Πάουελ και οι συνεργάτες του περιέκοψαν το βασικό επιτόκιο δολαρίου σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και στηρίζουν τις κεφαλαιαγορές σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, δεν θα διαφωνήσει με την ανταπόκριση της Ομοσπονδιακής Τραπέζης στην πανδημία του κορωνοϊού. Κι αν επικρατήσει του Ντόναλντ Τραμπ, θα χρειασθεί, όπου είναι δυνατόν να κρατήσει μία συνέχεια στην πολιτική, δεδομένου ότι θα θελήσει να αλλάξει πολλούς από τους αξιωματούχους της προηγούμενης προεδρίας σε θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο Οικονομικών και αλλού στη σφαίρα της οικονομίας. Την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα χρειασθεί την αρωγή της Ομοσπονδιακής Τραπέζης να διασφαλίσει πως το κόστος δανεισμού δεν θα εκτιναχθεί λόγω των διογκούμενων ομοσπονδιακών δαπανών, που στόχο έχουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας και ζημιών στις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020 οι ΗΠΑ εμφάνισαν δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως των 3,2 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει πως υπερδιπλασιάστηκε από το προηγούμενό του ρεκόρ. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμενόταν να φθάσει το 98% στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, χωρίς να αποκλείεται να φθάσει στο σχεδόν 200% έως το 2050. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ίσως χρειασθεί να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα, ώστε να αποτρέψει τυχόν δυσκολία απορρόφησής τους από την αγορά, ενώ ο Πάουελ ήδη ακολουθεί αυτήν την οδό. Παραδοσιακά οι Ρεπουμπλικανοί τάσσονταν υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ωστόσο, είναι τέτοιες οι συγκυρίες, ώστε ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να διάκειται ευμενώς έναντι της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας. Βάσει αυτής, οι κυβερνήσεις, που τυπώνουν το δικό τους χρήμα, μπορούν και οφείλουν να δαπανούν όσα χρειάζεται, υπό τον όρο πως διοχετεύονται στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή