Εγκρίθηκε δημοπράτηση δύο έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

Εγκρίθηκε δημοπράτηση δύο έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοπράτηση μέσω σύμπραξης με ιδιώτες των δύο πρώτων μεγάλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική για τις ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της Αθήνας και του Πειραιά αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, απομένει η δημοπράτηση ακόμα δύο τέτοιων υποδομών για να καλυφθεί όλη η Αττική, μία στο Γραμματικό και μία στη νότια Αττική.

Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης και ενέκρινε τα δύο έργα, που είναι τα πρώτα από όσα προβλέπει ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για την Αττική. Πιο συγκεκριμένα:

– Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για τις ανάγκες του κεντρικού τομέα Αθηνών. Το έργο θα έχει δυναμικότητα έως 260.000 τόνους ετησίως. Η σύμπραξη θα καλύπτει περίοδο 30 ετών (3 χρόνια κατασκευή, 27 χρόνια λειτουργία). Εχει χωροθετηθεί στη Φυλή, μέσα στον ήδη αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά χώρο του ΧΥΤΑ και των λοιπών εγκαταστάσεων.

– Η ΜΕΑ Πειραιώς και νήσων. Θα έχει δυναμικότητα έως 180.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Η σύμπραξη θα καλύπτει περίοδο 29 ετών (2 χρόνια κατασκευή, 27 χρόνια λειτουργία). Εχει χωροθετηθεί στο Σχιστό, μέσα στον ήδη αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Τα δύο έργα προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε το 2016. Το ΠΕΣΔΑ προβλέπει έξι μονάδες – οι δύο στον κεντρικό τομέα Αθηνών συνενώθηκαν τελικά σε μία. Επίσης προβλέπονται ακόμα δύο ΜΕΑ σε βόρεια και νότια Αττική, καθώς και η αναβάθμιση του εργοστασίου ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), επίσης στη Φυλή.

Επίσης, όπως επανέλαβε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στην Αττική θα κατασκευαστεί και μία μονάδα καύσης απορριμμάτων, η οποία θα δέχεται τα υπολείμματα των εν λόγω ΜΕΑ. 

Το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι εξετάζεται η καταλληλότητα μεγάλης (ήδη υφιστάμενης αλλά εκτός λειτουργίας) βιομηχανικής μονάδας στη Δυτική Αττική, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή