ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Τρεις λόγοι που το δεύτερο κύμα θα επηρεάσει λιγότερο την ελληνική οικονομία

eurobank-treis-logoi-poy-to-deytero-kyma-tha-epireasei-ligotero-tin-elliniki-oikonomia-561147340

To δεύτερο κύμα της πανδημίας και η επαναφορά του lockdown σε όλη τη χώρα από αύριο τα ξημερώματα συνεπάγονται νέα επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία ενδεχομένως να είναι η ηπιότερη σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία.

Λόγω της αρνητικής διαταραχής που προκάλεσε σε προσφορά και ζήτηση η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά -3,7% στο πρώτο τρίμηνο και -11,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο είναι προγραμματισμένο να δημοσιευθούν στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα κατατείνουν σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2020, αναφέρει η Eurobank.

Επί παραδείγματι, στην περίπτωση που οι δείκτες όγκου λιανικού εμπορίου και μεταποιητικής παραγωγής παραμείνουν αμετάβλητοι τον Σεπτέμβριο 2020, τότε θα σημειώσουν τριμηνιαία ενίσχυση της τάξης του 6,9% και 9,5% αντίστοιχα το 3ο τρίμηνο 2020 από συρρίκνωση -9,0% και -10,3% αντίστοιχα το 2ο τρίμηνο 2020. Όπως ένα ποσοστό της απότομης κάμψης του 2ου τριμήνου 2020 ήταν τεχνικό, το ίδιο συνέβη και με ένα ποσοστό της προβλεπόμενης ανάκαμψης του 3ου τριμήνου 2020.

Ήδη πριν την όξυνση του 2ου κύματος της υγειονομικής κρίσης, η οικονομία της Ελλάδας, όπως και οι περισσότερες της Ευρωζώνης, εμφάνιζαν σημάδια επιβράδυνσης. Αυτό σε έναν βαθμό ήταν αναμενόμενο καθότι το στοιχείο της τεχνικής ανάκαμψης που ακολούθησε την άρση των περιοριστικών μέτρων του 1ου κύματος του κορωνοϊού COVID-19, θα υποχωρούσε σταδιακά.

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εκ νέου λήψη αναγκαίων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του 2ου κύματος της πανδημίας (ήδη από τις αρχές της εβδομάδας είχαν επιβληθεί μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές της επικράτειας), η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να επιδεινωθεί το τέταρτο τρίμηνο 2020.

Ωστόσο η προβλεπόμενη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών ενδέχεται να είναι ηπιότερη από την αντίστοιχη του δευτέρου τριμήνου 2020, εκτιμά η Eurobank. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν για το χρονικό διάστημα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Τρεις παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή την εκτίμηση: 1ον η συσσώρευση γνώσης αναφορικά με τη λειτουργία της οικονομίας σε συνθήκες πανδημίας (προσαρμογή), 2ον η συσσώρευση γνώσης και η ενίσχυση των υποδομών στο υγειονομικό πεδίο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 και 3ον ο κατά πολύ χαμηλότερος βαθμός έκπληξης των φορέων της οικονομίας, δηλαδή των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης, αναφορικά με τη διαταραχή του 2ου κύματος σε σύγκριση με το 1ο.

Βέβαια υπάρχουν και παράγοντες που συνεισφέρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση όπως οι συσσωρευμένες ζημίες του πρώτου κύματος.

Τέλος, η διάρκεια που φαίνεται να έχει η διαταραχή της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγικό ιστό και τη δημοσιονομική σταθερότητα, επιδρά αρνητικά στη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.