Παρατεταμένη εκλογική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ

Παρατεταμένη εκλογική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στις ΗΠΑ, καθώς η αγωνία για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου παρατείνεται. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και ίσως χρειαστούν ακόμα μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος ακόμα για το ποιος θα είναι τελικά ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να είναι πιο κοντά στη νίκη, καθώς χρειάζεται ακόμα 17 εκλέκτορες προκειμένου να φτάσει τους 270 που θα του εξασφαλίσουν την εκλογή του.

Εντούτοις, ακόμα και αν το αποτέλεσμα αρχίσει να διαφαίνεται πιο ξεκάθαρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να το αμφισβητήσει, καθώς επιμένει για εκλογική νοθεία και απειλεί με αγωγές, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για δικαστικές διαμάχες τις επόμενες εβδομάδες. Αντιδρώντας στα μέχρι τώρα εκλογικά αποτελέσματα, το δολάριο (το οποίο θεωρείται ένα σημαντικό επενδυτικό καταφύγιο) κινήθηκε πτωτικά, υπό το βάρος της αντίληψης της αγοράς ότι σε περίπτωση νίκης του Τζο Μπάιντεν, η αβεβαιότητα για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να περιοριστεί.

Ο δολαριακός δείκτης DXΥ υποχώρησε την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, ωθώντας την ισοτιμία ευρώ/δολ. στο 1,1880, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, παρά τις αυξημένες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε διάφορες χώρες για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στην επικαιροποιημένη οικονομική έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η εφαρμογή από τις κυβερνήσεις των εν λόγω περιοριστικών μέτρων θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Εντούτοις, οι όποιες επιπτώσεις αναμένονται να είναι λιγότερο έντονες σε σχέση με αυτές την άνοιξη, καθώς τα νέα μέτρα είναι περισσότερο στοχοθετημένα.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε συνέχεια της πρωτοφανούς συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο, η οποία βασίστηκε στη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί την άνοιξη και την ισχυρή δημοσιονομική και νομισματική στήριξη από τις Αρχές, η πορεία ανάκαμψης αναμένεται να ανακοπεί το τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο του έτους, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί -7,8% (έναντι -7,7% προηγούμενης εκτίμησης) και να αυξηθεί 4,2% το 2021, αν και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, καθιστά αμφίβολες τις όποιες μεσο/μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή