ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο «λουκέτο» μεγαλώνει τις απώλειες των εμπορικών κέντρων

Το νέο «λουκέτο» μεγαλώνει τις απώλειες των εμπορικών κέντρων

Μεγεθύνονται οι απώλειες εσόδων και λειτουργικών κερδών για τις εταιρείες διαχείρισης εμπορικών κέντρων, ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων περιορισμού της πανδημίας. 

Η εκ νέου διακοπή λειτουργίας σχεδόν όλων των καταστημάτων εντός των εμπορικών κέντρων αναμένεται να επιδεινώσει έτι περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, όπως η Lamda Development και η REDS. 

Ηδη η πρώτη έσπευσε την Παρασκευή, μέσω αναλυτικής επιστολής προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να προειδοποιήσει για μείωση των εσόδων εκμετάλλευσης των εμπορικών κέντρων, ως αποτέλεσμα τόσο της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας των εμπορικών κέντρων όσο και λόγω των γενικότερων επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία και ασφαλώς στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε πτώση των λειτουργικών κερδών EBITDA της τάξεως των 12,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το διάστημα από 13 Μαρτίου έως και 17 Μαΐου, τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας, Mediterranean Cosmos, The Mall Athens και Golden Hall, ήταν κλειστά, με αποτέλεσμα ο όμιλος να απολέσει όχι μόνο μέρος των εσόδων από τα ενοίκια, αλλά και το σύνολο των εσόδων από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων, το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών και τα έσοδα από την εκμετάλλευση χώρων των εμπορικών κέντρων. 
Σημειώνεται ότι η Lamda δεν περιορίστηκε στην υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%, αλλά χορήγησε επιπλέον έκπτωση 30%, με αποτέλεσμα το σύνολο της έκπτωσης ενοικίου να διαμορφωθεί σε 70% επί της αρχικής τιμής.

Αναφορικά με το δεύτερο εξάμηνο, η μηνιαία επίπτωση στα έσοδα της Lamda Development από τις μέχρι σήμερα μειώσεις ενοικίων (π.χ., στην εστίαση η έκπτωση ίσχυε έως και το τέλος Σεπτεμβρίου) διαμορφώθηκε σε 250.000 ευρώ. 

Πάντως, το ποσό αυτό περιορίζεται σε 160.000 ευρώ μηνιαίως μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και της φορολογικής επίπτωσης.

Απώλειες έχει καταγράψει και η REDS, του ομίλου «Ελλάκτωρ», η οποία διαχειρίζεται το εμπορικό πάρκο Smart Park. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα έσοδα του ομίλου έχουν σημειώσει απώλειες ύψους 0,85 εκατ. ευρώ για την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της έκπτωσης ενοικίου 40%. Αντίστοιχα, κατά το δεύτερο εξάμηνο και μέχρι σήμερα, η μηνιαία επίπτωση της παροχής έκπτωσης στα καταστήματα εστίασης (κάτι που ίσχυσε από τον μήνα Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο), διαμορφώθηκε σε περίπου 15.000 ευρώ. Ασφαλώς τα νέα μέτρα αναμένεται να επιφέρουν επιπλέον απώλειες εσόδων, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη της REDS περιορίστηκαν σε μόλις 75.000 ευρώ, έναντι 0,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρά το γεγονός ότι στη φετινή χρήση υπολογίζονται και τα επιπλέον έσοδα από την επέκταση του Smart Park κατά 15.500 τ.μ. με νέα καταστήματα.