Δωρεές για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δωρεές για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πλούσιες χώρες έχουν αυξήσει τα κεφάλαια που χορηγούν στις αναπτυσσόμενες για να τις βοηθήσουν στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι, όμως, σαφές αν θα επιτύχουν τον στόχο τους των 100 δισ. δολαρίων για φέτος. Στην ετήσια ενημέρωσή του για την κλιματική χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει ότι οι δωρεές των κυβερνήσεων συνεισέφεραν 78,9 δισ. δολάρια το 2018, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία. Πρόκειται για μια αύξηση 11% από τα 71,2 δισ. δολάρια το 2017.

Τα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνουν δάνεια, επιχορηγήσεις και ένα μικρό ποσό ιδίων κεφαλαίων, καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες οι δημόσιοι φορείς βοήθησαν να ενεργοποιηθούν. Οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν στον ΟΗΕ το 2009 να συνεισφέρουν 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2020 για τη χρηματοδότηση του κλίματος στις φτωχότερες χώρες, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας, καταιγίδες και ξηρασία σε ακραία μορφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων παραμένει εφικτός, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, παρόλο που κινητοποιήθηκε η ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία ανήλθε σε 14,6 δισ. δολάρια το 2018, ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με το 2017. «Αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθεί περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», δήλωσε ο Σάιμον Μπακλ, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγής του ΟΟΣΑ. «Δεν είναι αδύνατο βάσει αυτής της τάσης».

Με τις επενδύσεις στάσιμες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού φέτος, ο ΟΟΣΑ είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε τη χρηματοδότηση του κλίματος.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη δέσμευσή τους, από πλευράς τόσο ποσότητας όσο και ποιότητας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αντοου, διευθυντής της Power Shift Africa με έδρα το Ναϊρόμπι. Ο Αντοου παρότρυνε τις ανεπτυγμένες χώρες να ενισχύσουν τη στήριξή τους για «προσαρμογή του κλίματος» – όπως τρόπους αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών συνθηκών ή μεθόδους προσαρμογής των γεωργικών πρακτικών κατά τη διάρκεια ξηρασίας και πλημμυρών. Πέρυσι, η περισσότερη στήριξη επικεντρώθηκε στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη της είναι, από κοινού, ο μεγαλύτερος χορηγός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ε.Ε. δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αύξησε επίσης αυτές τις συνεισφορές της για το 2019 σε 21,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή