Πώς επηρεάζεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας από το lockdown

Πώς επηρεάζεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας από το lockdown

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκθετική δυναμική των κρουσμάτων κορωνοϊού, η αύξηση των εισαγωγών στις εντατικές και οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στην κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τον περιορισμό των μετακινήσεων και την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής έως το τέλος Νοεμβρίου, διαπιστώνει η Beta Χρηματιστηριακή στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Η επίπτωση στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το λογαριασμό της επιβράδυνσης του ΑΕΠ στο 10% ωστόσο αν τα νούμερα από το μέτωπο των κρουσμάτων δείξουν βελτίωση στο τέλος Νοεμβρίου, θα έχει σωθεί ο Δεκέμβριος, ο οποίος για πολλούς κλάδους της λιανικής αποτελεί περίπου το 1/3  των ετήσιων πωλήσεων, τονίζουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής. 

Η χρονική περίοδος του lockdown που ξεκινάει εκτιμάται ότι βρίσκει αρκετές εισηγμένες εταιρείες καλά προετοιμασμένες προκειμένου να διατηρήσουν το μεγαλύτερο ή έστω ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων τους, μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων και της βελτίωσης των υπηρεσιών διανομής που έλαβε χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάιο, καθώς και της ενίσχυσης της ρευστότητας των ισολογισμών τους. 

Μεγάλος χαμένος παραμένει ο τουρισμός και οι συν αυτώ κλάδοι (μεταφορές, καύσιμα, εστίαση κλπ), οι οποίοι θα έχουν πρακτικά τέσσερις εβδομάδες με σημαντική έως ολική απώλεια των εσόδων τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Beta. Την ίδια στιγμή, η μεγέθυνση της ύφεσης θα υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, χαμηλώνοντας αισθητά το αποτέλεσμα για το σύνολο της χρονιάς, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές πλήρως τιμολογημένη στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Η αγορά υποδέχθηκε μάλλον ψύχραιμα τα νέα δεδομένα, δεν είχε άλλωστε κερδίσει και κάτι που να θεωρηθεί υπερβολικό στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο lockdowns, σύμφωνα με τη Beta. Οι συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί αισθητά, δίνεται η εντύπωση ότι οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό κάνουν συντήρηση δυνάμεων και έχουν μπει σε ένα εύρος διακύμανσης. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν συνεκτιμηθεί η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγους τίτλους. 

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις το φαινόμενο δύο έως πέντε εταιρείες να συγκεντρώνουν το 20% έως το 50% του τζίρου. Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου, εκτός από τα πολλά μέτωπα που είναι ενεργά και αποτελούν πηγές εν δυνάμει μεταβλητότητας, έχει να κάνει και με την κόπωση του επενδυτικού κοινού που ασχολείται με την ελληνική αγορά. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από σήμερα και για 24 ημέρες θα διατηρήσουν αυτό το σκηνικό κόπωσης, εκτιμά η Beta, το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξει ορατή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στις 592 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί την περιοχή αντίστασης με ένα αξιόλογο σερί πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων. Οι αγοραστές κινήθηκαν πιο μεθοδικά, αναλαμβάνοντας δράση προς το τέλος των συνεδριάσεων και φέρνοντας το Γενικό Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας στο κλείσιμο, δίνοντας την εντύπωση ότι έχουν πάρει το πάνω χέρι. Διαγραμματικά ωστόσο, αυτό που έχουν καταφέρει είναι να αποκλιμακώσουν την εικόνα υποτιμητικής υπερβολής στους ταλαντωτές, απέχοντας αισθητά από τα κομβικά σημεία που θα άλλαζαν την τάση, όπως εξηγεί η Beta. Βραχυπρόθεσμα, η τάση αλλάζει στις 616 μονάδες ενώ η κατάκτηση του καθοδικού κενού στις 592 μονάδες παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

«Συμπερασματικά, έχουμε μια συμπαθητική προσπάθεια αντίδρασης που έχει ακόμα πιθανότητες ανόδου προς την περιοχή των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών (616 – 626 μονάδες) μετά την διόρθωση της Παρασκευής, η οποία έγινε με σχετικά χαμηλό όγκο», αναφέρει η ανάλυση της Beta.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς και οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI μονοπωλούν το ενδιαφέρον την εβδομάδα που έρχεται. Την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη 11 ή 12 Νοεμβρίου θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του SSM ως προς την πληρωμή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη θα έχουμε την ανακοίνωση του MSCI για τις αλλαγές στους σχετικούς δείκτες με τη διαγραφή της Motor oil να φαίνεται ως πολύ πιθανή με βάση την πρόγνωση της VTB και της Societe General.

Σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων, το πρωί της Τετάρτης η Coca Cola θα ανακοινώσει συνοπτικά στοιχεία τζίρου τρίτου τριμήνου, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν Τιτάν και ΟΤΕ με την τελευταία να συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον λόγω των δημοσιογραφικών πληροφοριών για ολοκλήρωση της πώλησης του σταθερού δικτύου της Romtelecom στην Orange.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή