Γαλλία: «Βουτιά» 12% στην οικονομική δραστηριότητα φέρνει το δεύτερο lockdown

Γαλλία: «Βουτιά» 12% στην οικονομική δραστηριότητα φέρνει το δεύτερο lockdown

Μικρότερες σε σχέση με τον Απρίλιο οι απώλειες σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 12% φέρνει το δεύτερο lockdown στη Γαλλία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στις 30 Οκτωβρίου η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε νέο lockdown, για δεύτερη φορά φέτος, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και οι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ ήταν λιγότερo αυστηροί ώστε να μετριαστούν κατά το δυνατό οι επιπτώσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε πως η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μειωθεί κατά 12% σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα, έναντι πτώσης 4% τον Οκτώβριο. Τον Απρίλιο, στη διάρκεια του πρώτου lockdown οι απώλειες στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας είχαν ανέλθει στο 31%. «Πριν από το δεύτερο κύμα θεωρούσαμε ότι θα είχαμε μια ύφεση λίγο μικρότερη από 9%, πλέον αναμένουμε ότι για ολόκληρο το 2020 θα είναι μεταξύ -9 και -10%», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Για να υπολογίσει τον αντίκτυπο στην οικονομία, η κεντρική τράπεζα αξιοποίησε τη μηνιαία έρευνά της σε 8.500 επικεφαλής επιχειρήσεων, η οποία διεξήχθη μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου (το 90% των απαντήσεων συγκεντρώθηκε μετά την έναρξη του lockdown).

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών που απαιτούν άμεση επαφή με τους πελάτες ανέμεναν το μεγαλύτερο πλήγμα, με τους κλάδους του χονδρικού, του λιανικού εμπορίου, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων να «βλέπουν» μείωση 40% στην δραστηριότητά τους. Οι επιχειρήσεις μεταποίησης αναμένεται να έχουν απώλειες μόλις 7% σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα και οι επιχειρήσεις που δραστηριποιούνται στον κλάδο των κατασκευών αναμένουν απώλειες 8%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή