Με αστερίσκους το μέγεθος της ανάκαμψης το 2021

Με αστερίσκους το μέγεθος της ανάκαμψης το 2021

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας όμως ότι το μέγεθος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσουν και πόσο αυστηρά θα είναι τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας της νόσου Covid-19. 

«Για το 2021 προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη, αλλά όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία, τόσο θα συρρικνώνεται η ανάκαμψη», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM. ««Εμείς, όπως έχουμε χρέος, παρεμβαίνουμε με αποτελεσματικές πολιτικές, ώστε να συγκρατήσουμε, όσο είναι εφικτό, το βάθος της ύφεσης, στη χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οικονομική κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. Η δυνατότητα αυτή οφείλεται στη συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση από την κυβέρνηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 37,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά δημιουργήθηκαν την τελευταία χρονιά, χάρη στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και ομολόγων με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού.

Να σημειωθεί ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από το νέο lockdown τριών εβδομάδων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για βαθύτερη ύφεση φέτος, που θα μπορούσε να φθάσει έως και το 10%, καθώς κάθε μήνας lockdown εκτιμάται ότι αφαιρεί 2,5 με 3 μονάδες από την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή