ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

ypochorise-o-deiktis-viomichanikis-paragogis-ton-septemvrio-561149881

Πτώση 2,4% κατέγραψε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον φετινό Σεπτέμβριο, 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε επίπεδο εννεαμήνου, ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 υποχώρησε κατά 3,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του εννεαμήνου του 2019. Ωστόσο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου του 2020, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον φετινό Σεπτέμβριο παρουσίασε αύξηση 1,4%.

ypochorise-o-deiktis-viomichanikis-paragogis-ton-septemvrio0

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατέγραψε ο δείκτης του κλάδου της παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τον Σεπτέμβριο 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020.

Συγκρίνοντας τους δείκτες του Σεπτεμβρίου 2020 με τους αντίστοιχους δείκτες του περσινού Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι η η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην παραγωγή προϊόντων καπνού.

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών γενικού δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,4% τον φετινό Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, προήλθε από τις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:

  • Κατά 16,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
  • Κατά 4,0% του Δείκτη Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

2. Από την αύξηση:

  • Κατά 5,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 0,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.