Νέοι δασμοί της Ε.Ε. σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων

Νέοι δασμοί της Ε.Ε. σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων

«Έλλειψη προόδου» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμη να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαπιστώνει «έλλειψη προόδου» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.

Η σύγκρουση των δύο πλευρών αφορά τις εκατέρωθεν κατηγορίες για παράνομες επιχορηγήσεις στις δύο κατασκευάστριες εταιρείες αεροπλάνων, την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing. Μια διαμάχη, η οποία κρατά από το 2006.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Παρά τις προσπάθειές μας, εξαιτίας της έλλειψης προόδου από την αμερικανική πλευρά, επιβεβαιώνουμε ότι η Ε.Ε. θα ασκήσει το δικαίωμά της και θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα σε σχέση με την Boeing» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, Τρίτη. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων, εφόσον υπάρξει επίλυση του διμερούς ζητήματος -ένα σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, χάρη στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Άλλωστε ο 78χρονος πολιτικός έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις και τη συνεργασία με τη Γηραιά Ήπειρο.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί, όπως υπενθύμισε ο Ντομπρόφσκις, συνιστούν απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 σε αεροσκάφη της Airbus, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το 2006 η Ουάσιγκτον είχε καταγγείλει τις Βρυξέλλες ότι επιχορηγεί την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική εταιρεία Airbus, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Ευρώπη είχε επίσης προβεί σε αντίστοιχες καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον χρηματοδοτεί την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Boeing.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΕ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν παράσχει αθέμιτες και παράνομες επιχορηγήσεις προς τις Airbus και Boeing. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, η Ευρώπη το έχει πράξει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Με πληροφορίες από CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή