Ράλι στις διεθνείς αγορές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική άνοδο πυροδότησε η Pfizer στις διεθνείς αγορές, καθώς προσέφερε την τονωτική ένεση που εδώ και καιρό χρειαζόταν η επενδυτική ψυχολογία ώστε να αρχίσει να βλέπει ένα φως στο τούνελ της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Οικονομολόγοι και αναλυτές βλέπουν πως το σενάριο ανάκαμψης σε σχήμα «V» της οικονομίας έχει επιστρέψει στο «τραπέζι», μετά τις ζοφερές προοπτικές για το 2020 αλλά και τις αρχές του 2021 που είχαν δημιουργήσει τα lockdowns που επιβάλλουν όλο και περισσότερες κυβερνήσεις διεθνώς, ενώ η αβεβαιότητα πλέον περιορίζεται σημαντικά. Οι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με άλμα άνω του 5%, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά λίγη ώρα μετά την κυκλοφορία της είδησης ότι τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο του φαρμακευτικού κολοσσού κατά του κορωνοϊού είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, ενώ οι αγορές Ε.Ε. απογειώθηκαν από 5% έως και 8% και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε το ισχυρότερο ράλι των τελευταίων εννέα ετών, με άνοδο 11,5%.

Αν και το κλίμα ήταν ήδη θετικό λόγω της εκλογής Μπάιντεν στις ΗΠΑ, τα νέα αιφνιδίασαν τους επενδυτές και πυροδότησαν ένα ισχυρό κύμα τοποθετήσεων σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, καθώς υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα το καλύτερο σενάριο για το οποίο ήλπιζαν οι αγορές εδώ και καιρό, ενισχύοντας στις προσδοκίες ότι θα μπει φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας και θα δοθούν έτσι οι απαραίτητες ανάσες στην κοινωνία και την οικονομία, έστω και αν ο κίνδυνος απογοήτευσης… προσεχώς είναι υπαρκτός.

Η Goldman Sachs είχε τονίσει σε πρόσφατη έκθεσή της τη σημαντικότητα ενός τέτοιου σεναρίου για τις αγορές. Οπως είχε επισημάνει, οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία επηρεάζουν πολύ περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη από ό,τι οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο έως τον Ιανουάριο και ο μαζικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αρχίσει σύντομα, όπως και αναμένει, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να ενισχυθεί αισθητά το β΄ τρίμηνο. Ισως το πιο σημαντικό είναι πως μία τόσο θετική εξέλιξη για το εμβόλιο έρχεται από την Pfizer. Οπως επισημαίνει η Deutsche Bank, η πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο θα είναι πολύ πιο ευρεία σε σχέση με τα εμβόλια άλλων εταιρειών. Οι περισσότερες κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν προπαραγγείλει σημαντική ποσότητα δόσεων, ενώ η ανταγωνιστική τιμή της Pfizer θα κάνει το εμβόλιο προσιτό σε πολλές άλλες χώρες.

Οπως εκτιμά η γερμανική τράπεζα, το ράλι στις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη από τώρα έως την τελική έγκριση από την FDA, η οποία και θα χρειαστεί ακόμα χρόνο. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι σημαντικά καλύτερες από ό,τι περίμεναν οι αγορές.

Η αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης ενός εμβολίου σύντομα θα βοηθήσει στην άρση των μέτρων και θα μειώσει την πιθανότητα περαιτέρω lockdowns, ένα πολύ ενθαρρυντικό νέο για την οικονομία, εκτιμά η Jefferies, η οποία και άλλαξε σε θετική τη στάση της για τις διεθνείς μετοχές μετά τα χθεσινά νέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή