Τα «πολεμοφόδια» αρκούν μέχρι την άνοιξη του 2021

Τα «πολεμοφόδια» αρκούν μέχρι την άνοιξη του 2021

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και την άνοιξη του 2021 τουλάχιστον αντέχει το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει την οικονομία από το πλήγμα της πανδημίας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποκαλύπτοντας ότι τα «πυρομαχικά» είναι μεν επαρκή, αλλά όχι και απεριόριστα.

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο Kontra, μια πιθανή παράταση έως το επόμενο καλοκαίρι ή έως το τέλος του 2021 –κάτι που, όπως είπε, δεν το προβλέπει– «είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά αυτό αφορά ολόκληρο τον κόσμο…»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Real FM, σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη το 2021, αν και όσο μπαίνουμε σε lockdown τόσο η προβλεπόμενη ανάκαμψη συρρικνώνεται. Ολα εξαρτώνται από το πότε θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είπε. Αυτό αποδεικνύει και την ορθότητα της επιλογής μας να κρατάμε πολεμοφόδια.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το σημαντικότερο για την οικονομία είναι όχι τόσο το «μαξιλάρι», αφού αυτό μπορεί να εξαντληθεί εύκολα από μια χώρα με μεγάλο χρέος και έλλειμμα, αλλά η εμπιστοσύνη τόσο των αγορών όσο και των εταίρων μας. Στο πλαίσιο αυτό τοποθέτησε και την αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s την περασμένη Παρασκευή.

Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει δυναμικά και είπε χαρακτηριστικά ότι η περασμένη Παρασκευή, με το φαινόμενο της μεγάλης κίνησης στην αγορά, «μπορεί να είναι η επόμενη μέρα». Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο, σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τη σχετική συγκράτηση της ανεργίας, «μας δίνει ελπίδες ότι θα πάμε καλύτερα».

Ο κ. Σκυλακάκης τάχθηκε εναντίον της χορήγησης παροχών σε συνταξιούχους τα Χριστούγεννα, λέγοντας ότι τώρα ξοδεύουμε όχι υπερπλεονάσματα, αλλά δανεικά, δημιουργώντας ελλείμματα και χρέος, και ο αποκλειστικός σκοπός είναι η στήριξη των πληγέντων από την πανδημία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύγκριση της παρούσας κρίσης με αυτήν του μνημονίου, είπε ότι δεν είναι ανάλογες. Στην τρέχουσα κρίση, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, περίπου το 50% του πληθυσμού, δεν έχουν πληγεί και το ίδιο ισχύει και για ένα μεγάλο ποσοστό του ιδιωτικού τομέα, όπως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επίσης, έχουμε αύξηση αντί για μείωση καταθέσεων, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να επανέλθουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή