Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολ. επιβάλλει η Ε.Ε.

Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολ. επιβάλλει η Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την απόφαση να επιβάλουν δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της πολύχρονης αντιπαράθεσης για τον τομέα της αεροναυπηγικής έλαβαν, χθες, οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. Οι νέοι δασμοί, σε εισαγωγές αμερικανικών αγαθών αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφορούν παράνομη στήριξη που λαμβάνει η Boeing από το αμερικανικό κράτος. Αποτελούν αντίποινα για τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκά προϊόντα για τις επιδοτήσεις κρατών-μελών στην Airbus, και θα ισχύσουν από σήμερα.

Προσδοκίες 

Η πιθανή εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, που επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι η Ε.Ε. θα έβαζε στον «πάγο» την απόφαση, δίνοντας χρόνο στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, να κάνει πίσω και να τερματίσει τη διαμάχη.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη, ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και πρώην προσωπάρχης της καγκελαρίας, που υποδέχθηκε θερμότερα από τους περισσότερους τη νίκη Μπάιντεν, υπερασπίστηκε την επιβολή των δασμών, σημειώνοντας: «Οι αμερικανικοί δασμοί βρίσκονται εν ισχύι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Δεν θα γνωρίζουμε πριν από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο ποιος θα έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για να συζητήσει αυτά τα θέματα, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ».  

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «ασκούμε τα δικαιώματά μας», αλλά σηματοδότησε και την πρόθεση της Ε.Ε. για τον τερματισμό των εχθροπραξιών: «Εχουμε ξεκαθαρίσει σε κάθε φάση ότι θέλουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα […] Είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε ή να αναστείλουμε τους δασμούς μας σε οποιαδήποτε στιγμή αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να κάνουν το ίδιο».

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ στον τομέα της αεροναυπηγικής συνεχίζεται εδώ και 16 χρόνια. Η Ουάσιγκτον προσέφυγε πρώτη κατά της Airbus το 2004, ισχυριζόμενη ότι οι κρατικές επιδοτήσεις που λάμβανε (από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία) παραβίαζαν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Οι Βρυξέλλες, σε παράλληλη προσφυγή τους, ισχυρίστηκαν ότι η Boeing στηρίζεται παράνομα με επιδοτήσεις από τις πολιτείες όπου δραστηριοποιείται, αλλά και μέσω συμβάσεων με τις ένοπλες δυνάμεις και τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε υπέρ αμφοτέρων των προσφυγών.

Ως αποτέλεσμα, το 2019 ο ΠΟΕ έδωσε το πράσινο φως στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο μήνα, στις 13 Οκτωβρίου, ο ΠΟΕ επέτρεψε στην Ε.Ε. να απαντήσει με δασμούς σε προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων. 

Η ευρωπαϊκή πλευρά επέλεξε να περιμένει να δράσει έως ότου ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ – αλλά οι αξιωματούχοι που τάσσονταν υπέρ της παράτασης ώς την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μπάιντεν δεν εισακούστηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή