Εσοδα 268 εκατ. αποφέρει στον ΟΤΕ το deal στη Ρουμανία

Εσοδα 268 εκατ. αποφέρει στον ΟΤΕ το deal στη Ρουμανία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση από τον ΟΤΕ στη γαλλική εταιρεία Orange Ρουμανίας του 54% που κατέχει ο ελληνικός εισηγμένος όμιλος στην Telekom Romania Communications, την εταιρεία παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας με έδρα το Βουκουρέστι. Η συναλλαγή, που θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα αποφέρει στον ΟΤΕ ακαθάριστα έσοδα (εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, τα ρευστά διαθέσιμα και ο δανεισμός της εταιρείας) ύψους 268 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί στο 54% που ελέγχει ο ελληνικός όμιλος στην Telekom Romania, δεδομένου ότι το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ρουμανικής εταιρείας έχει αποτιμηθεί στα 497 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 46% της Telekom Romania εκτιμάται ότι θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ρουμανικού Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, το deal με την Orange επιτρέπει στον ΟΤΕ να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός του στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του δικτύου 5G, αλλά και στη δημιουργία νέων πηγών εσόδων. Ο ΟΤΕ συνεχίζει τη δραστηριότητά του στη ρουμανική αγορά μέσω της Telekom Romania Mobile (υπηρεσίες κινητής) ελέγχοντας το 70% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.

«Η συμφωνία πώλησης της Telekom Romania αποτελεί μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου και τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο ΟΤΕ έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τις επιδόσεις της Telekom Romania, ενώ παραμένει στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Telekom Romania Mobile. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τους εργαζομένους της Telekom Romania για τα επιτεύγματα της εταιρείας μέχρι σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό όχι μόνο μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αλλά και με το νέο σχήμα ιδιοκτησίας. Η εξαγορά της εταιρείας από την Orange Ρουμανίας διασφαλίζει την αναπτυξιακή της πορεία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά προς όφελος των πελατών και του ψηφιακού μετασχηματισμού της ρουμανικής οικονομίας και κοινωνίας», σημείωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Τι σημαίνει η συναλλαγή με την Orange για τον ΟΤΕ; Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της JP Morgan Cazenove, ο ΟΤΕ, μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, θα διανείμει έκτακτο μέρισμα σε ποσοστό 3%-4% της κεφαλαιοποίησής του, ενώ η πώληση του μεριδίου του στη σταθερή της Ρουμανίας επιτρέπει στον όμιλο να επικεντρωθεί στη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, περιορίζοντας μεσοπρόθεσμα την έκθεσή του στον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου «γυρίσματος» της ρουμανικής αγοράς.

Επίσης, η JP Morgan Cazenove κάνει λόγο για ελκυστική αποτίμηση, καθώς το ύψος των 500 εκατ. ευρώ που αφορά το 100% της Telekom Romania αντιστοιχεί σε τέσσερις έως τεσσερισήμισι φορές στην εταιρική αξία (EV) προς τη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda).
Οσον αφορά τον αγοραστή του 54% του ΟΤΕ, την Orange, που εμφάνισε το 2019 κύκλο εργασιών 1,1 δισ. ευρώ και καταλαμβάνει ως πάροχος κινητής την πρώτη θέση στην αγορά της Ρουμανίας, ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα. Η Telekom Romania εμφάνισε το 2019 έσοδα 622 εκατ. ευρώ, αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στη ρουμανική τηλεπικοινωνιακή αγορά και διαθέτει 930.000 και 1,2 εκατ. συνδρομητές σε ευρυζωνικές υπηρεσίες (τηλεφωνία, Διαδίκτυο) και τηλεόραση, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή