Η αγορά αγωνιά για τον νικητή στη Γερουσία

Η αγορά αγωνιά για τον νικητή στη Γερουσία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να σκεφθούν πώς θα μοιάζει η προεδρία του Τζο Μπάιντεν και τι θα σημάνει γι’ αυτές. Η παράταση των εκλογικών αποτελεσμάτων και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στη Γερουσία, ωστόσο, δίνουν μια πρόγευση για το αδιέξοδο που θα επέλθει. Το Breakingviews εξετάζει από κοντά τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν την ατζέντα των επιμέρoυς κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Λόγου χάριν, ειδικότερα για τη Γουόλ Στριτ και τις τράπεζες τύπου JPMorgan, Goldman Sachs ή Citigroup, το χειρότερο εκλογικό σενάριο θα ήταν μια σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών με την επικράτησή τους και στα δύο σώματα, τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Mία τέτοια συνθήκη θα ευνοούσε την προώθηση ιδεών όπως η διάσπαση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, που υποστηρίζει ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ή η μείωση των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών και η επιβολή φόρων στις συναλλαγές ή η ανάδειξη της Ελίζαμπεθ Γουόρεν ως υπουργού Οικονομικών – αλλά όλα αυτά δεν φαίνονται πιθανά. Αναφορικά με τους φόρους, η πρόταση Μπάιντεν για την αύξηση του συντελεστή των εταιρικών κερδών από το 21% στο 28% θα μπορούσε να επηρεάσει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως και τις άλλες εταιρείες. Οσο για τις προτάσεις του για την αύξηση του φόρου στα υψηλότερα κλιμάκια των εισοδημάτων και στα κεφαλαιακά κέρδη, θα πλήξουν δραστικά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και δεν αναμένεται να υπάρξει αρραγές μέτωπο να τις υποστηρίξει.

Στην περίπτωση τώρα των μεγάλων ομίλων υψηλής τεχνολογίας, αυτό το οποίο θα επακολουθήσει είναι περισσότερο θέμα ανθρώπων παρά πολιτικής. Η Google, θυγατρική της Alphabet, οι Αmazon, Apple και Facebook, όλες είναι αντικείμενο ερεύνης από το υπουργείο Δικαιοσύνης ή την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Οι Αρχές έχουν ήδη υποβάλει μήνυση κατά της Google. Η σημαντική μεταβλητή έχει να κάνει με το ποιο πρόσωπο θα επιλέξει η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να τους καθοδηγήσει και σε ποια κλίμακα θα υπάρξει διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και επιχειρήσεων. Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας βρίσκεται στη μη αξιοζήλευτη θέση να έχει εχθρούς και στα δύο κομματικά στρατόπεδα. Τώρα, εάν είτε το ένα κόμμα είτε το άλλο ελέγξει με ισχνή πλειοψηφία τη Γερουσία, αυτό θα είναι πλεονέκτημα για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Θα δυσχερανθεί η ψήφιση νομοθεσίας για τη διάσπασή τους ή την απαγόρευση εξαγοράς ανταγωνιστριών.

Eνα παλαιοκαιρισμένο ανέκδοτο της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ είναι πως κάθε εβδομάδα είναι μία εβδομάδα δημοσίων έργων, αλλά ακόμη κανένα μεγάλο έργο υποδομών δεν έχει ανακοινωθεί. Ο Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με έμφαση στην καθαρή ενέργεια, στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και στην ισόρροπη προσέγγιση του πώς και του πού διοχετεύονται οι επενδύσεις. Σύμφωνα με ανάλυση της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Γουάρτον, εάν υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια στις υποδομές από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, θα δοθεί η δυνατότητα στις πολιτείες και στους δήμους να επενδύσουν λιγότερα.

Τα έργα υποδομών ωστόσο ενισχύουν την παραγωγικότητα και κατά συνέπεια τους μισθούς και το ΑΕΠ. Τέλος, ανεξαρτήτως του συσχετισμού δυνάμεων στο Κογκρέσο, η ενέργεια θα γίνει πιο πράσινη και αυτή η κατεύθυνση δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ταχύτητα της μετάβασης θα διαφοροποιηθεί, πάντως, εφόσον ο Τζο Μπάιντεν καλεί για στροφή από τα ορυκτά καύσιμα και δεσμεύεται να κάνει τους ρυπογόνους ομίλους να πληρώσουν το κόστος των ρύπων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή