Θ. Σκυλακάκης: Θα βγούμε από την κρίση το β΄ τρίμηνο του 2021

Θ. Σκυλακάκης: Θα βγούμε από την κρίση το β΄ τρίμηνο του 2021

«Η ανάκαμψη μπορεί και θα είναι δυναμική» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναγνωρίζοντας πάντως πως «έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβα εν όψει της επικείμενης συζήτησης του προϋπολογισμού, αποτέλεσε η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την κύρωση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του κράτους Οικονομικού Έτους 2018, με το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης να επικεντρώνεται στην σημερινή οικονομική κατάσταση και στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναγνώρισε πως «έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες και υγειονομικά και οικονομικά» διαβεβαιώνοντας πάντως πως «η κυβέρνηση έχει κρατήσει πόρους και θα βοηθήσει την οικονομία, όπου και όσο χρειάζεται», ενώ εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

«Περνάμε τη μεγαλύτερη ύφεση, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παγκόσμια ύφεση με εξωγενή αιτία. Και περνάμε και τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα. Η Ελλάδα, σε αυτές τις δύο κρίσεις, μπήκε κατεξοχήν ευάλωτη. Κάποιοι λόγοι είναι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μας. Για παράδειγμα, έχουμε έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως όταν ο κορωνοϊός αυξάνεται βίαια, λόγω του ότι πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους, τότε και η Ελλάδα πλήττεται δυσανάλογα σε σχέση με άλλες χώρες», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη και τις λιγότερες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, ανάπτυξη χαμηλότερη από αυτή που είχε υπολογιστεί και μια χώρα με υπερπλεονάσματα αντί για ορθολογική οικονομική πολιτική.

«Άκουσα πολλούς να λένε, γιατί δεν ξοδεύουμε τα περισσότερα. Κοιτάξτε, νομίζω θα αποκτήσω τον τίτλο του υπεύθυνου των δημοσιονομικών που έχει υπογράψει τις περισσότερες δαπάνες, στην ιστορία του ελληνικού κράτους και νομίζω ότι θα κρατώ αυτόν τον τίτλο, για αρκετά χρόνια ακόμη» συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, συμπληρώνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες, στον κρατικό προϋπολογισμό, ξεπέρασαν φέτος τα 70 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι έλλειμμα. Αυτό το δανειζόμαστε από το μέλλον. Και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να το δανειστούμε από μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη. Αν όμως ακολουθούσαμε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κάποιων άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ακράδαντα πιστεύουν ότι υπάρχει λεφτόδενδρο και βγάζει λεφτά, τότε θα μπαίναμε σε μια περιπέτεια αντίστοιχη με αυτή που περάσαμε τα τελευταία χρόνια», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Θα βγούμε από αυτή την κρίση. Τώρα πια έχουμε την ασφάλεια ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα βγούμε από αυτή την κρίση. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα 100% αλλά οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα βγούμε, σε εκείνο το σημείο, από την υγειονομική και την οικονομική κρίση».

«Ενδείξεις για δυναμική ανάκαμψη»

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε επίσης λόγο για ενδείξεις ότι «η ανάκαμψη μπορεί και θα είναι δυναμική»: «Στην καρδιά της πανδημίας η Moody΄s μας αναβάθμισε. Στην καρδιά της πανδημίας ήρθαν μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Volkswagen, και αυτές που θα έρθουν θα είναι πολύ πολύ περισσότερες. Τα ομόλογά μας είναι στο 1%, αντί για 4% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε τη μεγαλύτερη βοήθεια, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κατά κεφαλή, για να πετύχουμε αυτή την ανάκαμψη».

Σε ό,τι αφορά στην αποτύπωση των δημόσιων οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι σήμερα «τα μετράμε πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν για τις τρέχουσες δαπάνες, τις τρέχουσες υποχρεώσεις και έχουμε μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει και με μεγάλη ακρίβεια για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις δαπάνες και τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης». Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν ακόμα αδυναμίες όπως είναι η έλλειψη μητρώου παγίων που να περιλαμβάνει με σαφήνεια ποια είναι η δημόσια περιουσία και πόσο αυτή αξίξει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τη θέση πως «το να πάμε σε ισολογισμό του κράτους, δηλαδή της Γενικής Κυβέρνησης, θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία θα βοηθήσει το μέτρημα των δημόσιων οικονομικών». Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ότι αυτή η μεταρρύθμιση έχει αρχίσει και το βασικό έργο για τη λογιστική μεταρρύθμιση δημοπρατείται τις επόμενες εβδομάδες και μέρος του θα ολοκληρωθεί έως το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή