Ο πρώην CEO της Google θέλει να γίνει… Κύπριος

Ο πρώην CEO της Google θέλει να γίνει… Κύπριος

Η αίτηση έχει ήδη εγκριθεί από τη Λευκωσία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να γίνει πολίτης της Κύπρου, και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμεί ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της τεχνολογικής ιστοσελίδας Recode. 

Μάλιστα, ο Αμερικανός επιχειρηματίας εκτιμάται ότι έχει ήδη υποβάλλει σχετική αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, το οποίο -από την πλευρά του- την έχει εγκρίνει.

Ο Σμιντ θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής, με προσωπική περιουσία άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πληροφορίες δε, αναφέρουν ότι ορισμένα μέλη της οικογένειάς του έχουν ήδη αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα από το 2019.

Προς το παρόν, πάντως, τηρείται σιγήν ιχθύος όσον αφορά τους λόγους, οι οποίοι τον παρακίνησαν να υποβάλλει τη σχετική αίτηση, παρότι δεν αποκλείεται να συνδέονται με το ενδεχόμενο εξασφάλισης ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

Σε κάθε περίπτωσης, βέβαια, έχει διαπιστωθεί ότι το ευρύτερο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας έχει καταγράψει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Και ο λόγος είναι προφανής: Η απαγόρευση ταξιδιών προς τη Γηραιά Ήπειρο για μη Ευρωπαίους πολίτες.

Το σκάνδαλο που αποκάλυψε το Al Zazeera 

Από το 2013, την κυπριακή υπηκοότητα έχουν αποκτήσει περίπου 4.000 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο Ρώσοι. Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, αντιπροσωπεύουν περίπου το 1%.

Πρόσφατα, δημοσίευμα του Al Jazeera αποκάλυψε ορισμένα κενά του κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, το οποίο αφορούσε τη χορήγηση «χρυσής βίζας» σε φορείς επενδύσεων, αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτέλεσμα του δημοσιεύματος ήταν η ριζική τροποποίηση του προγράμματος από την κυπριακή κυβέρνηση.

Όσον αφορά την περίπτωση του Σμιντ, η Recode διευκρινίζει ότι η έγκριση της αίτησής του έλαβε χώρα πριν τις αποκαλύψεις του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή