ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας

«Λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 κατέληξαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέλιξη η οποία θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφθασαν σε πολιτική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών απαιτείται και η επίσημη έγκριση του deal.

Η επίτευξη συμφωνίας για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. θεωρούταν απαραίτητη συνθήκη για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αφορά την στήριξη των χωρών-μελών έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης επρόκειτο να εκταμιευτούν στο α’ τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, με βάση τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, η συγκεκριμένη προθεσμία έχει πλέον μετατεθεί για το β’ ή και το γ’ τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει συνολικά 27 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2,7 δισεκατομμύρια θα εκταμιευτούν εντός του επόμενους έτους. 

Τι περιλαμβάνει 

Η συμβιβασμός των δύο ευρωπαϊκών οργάνων, μεταξύ άλλων, καθιστά σαφές ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκά χρήματα, μόνο εφόσον τηρούν το κράτος δικαίου -μια προϋπόθεση, στην οποία είχαν αντιταχθεί σθεναρά τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία.

Παράλληλα, αυξάνει τις δαπάνες της Ε.Ε. για την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αρχική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ καθιερώνει ειδικές κατηγορίες εσόδων για την αποπληρωμή των δανείων, τα οποία απαιτούνται για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα επόμενα βήμα

Εντός των επόμενων ημερών, οι δύο πλευρές θα ξανακάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες για τον τρόπο δανεισμού των 750 δισεκατομμυρίων ευρω, τα οποία θα διανεμηθούν ως δάνεια και επιχορηγήσεις στις πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊού.

Τα συγκεκριμένα χρήματα θα εκταμιευτούν με βάση τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα υποβληθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2021.

Με πληροφορίες από Reuters