ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 420% στην εισαγωγή αμερικανικού LNG

Από τα ελληνοτουρκικά σύνορα εισήλθε το 52% του φυσικού αερίου

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 420% στην εισαγωγή αμερικανικού LNG

Αύξηση εμφάνισε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, κατά το εννεάμηνο του 2020, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι ανάγκες της χώρας ανήλθαν σε 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το 48% του απαιτούμενου φυσικού αερίου, καλύφθηκε με υγροποιημένο αέριο (LNG) από τον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσα, όπου εκφόρτωσαν 40 δεξαμενόπλοια από έξι διαφορετικές χώρες – παραγωγούς.

Κύρια πηγή προέλευσης του LNG αναδείχθηκαν οι ΗΠΑ, με μερίδιο της τάξης του 50%. Μάλιστα, οι αμερικανικές εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 420% σε σχέση με το 2019. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε το Κατάρ (25%), ενώ η Νιγηρία εμφάνισε μερίδιο 12%, η Αλγερία 6%, η Νορβηγία 4% και η Αίγυπτος 3%.

Το εναπομείναν 52% της εγχώριας κατανάλωσης «καλύφθηκε» από φυσικό αέριο, το οποίο εισήχθη μέσω των υφιστάμενων αγωγών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους Έβρου (0,3 δισ. κ.μ) και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών (2 δισ. κ.μ).

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Αναλυτικότερα:

  • Για ακόμα μία χρονιά, επιβεβαιώνεται έμπρακτα ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς εξακολουθεί να παρατηρείται συνεχής και συστηματική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το πρώτο ενιάμηνο του 2020 ποσότητες φυσικού αερίου 0,6 δισ. κ.μ. εξήχθησαν από το Σημείο Εξόδου του Σιδηροκάστρου προς Βουλγαρία.
  • Οι ηλεκτροπαραγωγοί κατανάλωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, καλύπτοντας το 66% της ζήτησης κι ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές κι οι επιχειρήσεις μέσα από τα δίκτυα διανομής, καταναλώνοντας το 18%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ.
  • Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας και σημαίνει ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.