Χρηματιστήριο: Πτώση 7,1% στην κεφαλαιοποίηση του Οκτωβρίου

Χρηματιστήριο: Πτώση 7,1% στην κεφαλαιοποίηση του Οκτωβρίου

Βαρίδι η πανδημία και η αβεβαιότητα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό της αποτύπωμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών άφησε η πανδημία του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΑΧΙΑ Numbers.

Πιο συγκεκριμένα, η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα γύρω από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, επηρέασαν σημαντικά την ελληνική αγορά, με την κεφαλαιοποίηση να καταγράφει πτώση της τάξης του 7,1%.

Κατά 8,84% υποχώρησε και ο Γενικός Δείκτης, ενώ οι εκροές των ξένων επενδυτών έφθασαν τα 60,14 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, οι εισροές από εγχώριους επενδυτές διαμορφώθηκαν σε 60,15 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα του Χ.Α. τον Οκτώβριο

  • Η Αξία Συναλλαγών του Οκτωβρίου έφτασε τα 910,76 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 5,7% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 966,19 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 που η αξία συναλλαγών ήταν 1.385,84 δισ. ευρώ, σημειώθηκε μείωσης της τάξης του 34,3%.
  • Η Κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX) στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα 34,42 δισ. ευρώ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα που ήταν 37,06 δισ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 7,1% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους που ήταν 47,10 δισ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση κατά 26,9%.
  • Οι ξένοι επενδυτές τον Οκτώβριο 2020 πραγματοποίησαν το 45,6% των συναλλαγών σε σχέση με το 49,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Οκτώβριο του 2019 είχαν πραγματοποιήσει το 53,3%.
  • Οι Έλληνες Ιδιώτες επενδυτές (Ιδιώτες, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις) τον Οκτώβριο πραγματοποίησαν το 24,6% των συναλλαγών. Τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 25,3% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 20,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή